Vláda ušila boudu na zaměstnance. Raději si pohlídejte své šéfy

Opozicí a prezidentem kritizovaná důchodová reforma má další problém. Vláda připravila na občany boudu. Pokud totiž vstoupí do druhého pilíře, budou si muset sami hlídat, zda za ně zaměstnavatel platí sociální pojištění.

660
reklama

Časopis Týden přišel s tvrzením, že vláda přestane doplácet nezaplacené sociální pojištění za zaměstnavatele. Kvůli tomu hrozí, že lidem, kteří budou spořit v druhém pilíři, bude snížen důchod, jelikož zaměstnavatel zapomněl zaplatit ono pojištění.

„Lidé budou spořit u soukromých penzijních společností, kam budou moci převádět část sociálního pojištění. Podmínkou je, že navíc přidají peníze ze své kapsy. Problém však nastane, když zaměstnavatel neodvede za pracovníka sociální pojištění do penzijní společnosti,“ píše server Týden.cz.

Jedná se tak o další problémové rozhodnutí vlády a především ministerstva práce a sociálních věcí, kterému šéfuje odstupující ministr Jaromír Drábek (TOP09). Ten přestál obrovský tlak veřejnosti i opozice kvůli zavádění reforem jako je ta důchodová nebo za rozjezd projektu sKaret. Kolem druhého zmíněného projektu se objevují spekulace, že víc než reformou jsou sKarty kšeftem pro kamarádíčky.

Připomeňme, že ministr Drábek odstupuje poté, co byl zatknut jeho nejbližší spolupracovník a kamarád Vladimír Šiška. Ten měl nabídnout stomilionový úplatek v podobě zakázky ministerstva. Policie se prý zabývá i tím, že peníze z pochybných zakázek ministerstva mohly plynout na účet TOP09. Ta to ale odmítá.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky