Kalousek volá po vyšších daních a pak firmám radí, jak na daních ušetřit

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) neustále mluví o potřebě šetřit a zvyšovat daně. A pak najednou dá firmám dluhopisy, na které se nevztahuje daň. Dal tím návod firmám, jak neplatit daně z obligací.

660
reklama

Ministerstvo financí vydalo emisi dluhopisů, jejichž nominální hodnota je jedna koruna. U nich se daň zaokrouhluje na nulu. Podle stínového ministra financí Jana Mládka (ČSSD) tak Kalousek dal návod firmám, jak obejít placení daně z výnosů obligací.

„Zaokrouhlování daně sice platí od samého začátku zákona o dani z příjmu, ale nikdo si nebyl příliš jistý, jak se na věc budou dívat finanční úřady. Když dalo příklad samo ministerstvo financí, emise firemních obligací začaly růst. V minulých letech to bylo 10 až 15 emisí za rok, letos jich je už téměř 40 a ještě nejsme na samém konci. Polovina letošních firemních dluhopisů je přitom v nominální hodnotě jedné koruny. Výsledek je jasný: Ministerstvo financí díky tomu vybere v příštích letech méně na daních,“ tvrdí Mládek.

Podle něj by ministerstvo mělo jít příkladem a nehledat skuliny v zákonech. „Pokud pan ministr chtěl, aby výnosy ze státních obligací nebyly zdaněny, měl prosadit výjimku ze zákona a pokud by ji neprosadil, měly by být výnosy zdaněny. Ministerstvo financí by se mělo vrátit ke standardní praxi, tedy ke snaze plnit státní pokladnu a nikoliv poskytovat návod na daňové úniky,“ radí Mládek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky