Ceny opět rostou rychleji. Zdražují hlavně potraviny

Růst spotřebitelských cen v České republice zrychlil v červnu na 3,5 procenta meziročně z květnových 3,2 procenta. Informoval o tom ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

660
reklama

Spotřebitelské ceny vzrostly v červnu proti květnu o 0,2 procenta. Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje ovlivnilo především zvýšení cen zeleniny o 13,5 procenta, z toho ceny brambor vzrostly o 58,1 procenta a ceny ostatní zeleniny (kořenové a košťálové) o 2,8 procenta. Ceny citrusů byly vyšší o 9,4 procenta. V rozmezí 1,2 až 2,0 procenta vzrostly ceny mouky, hovězího masa, ryb, sýrů, ostatních mléčných výrobků, kávy a čaje. V oddíle alkoholické nápoje a tabák vzrostly ceny tabákových výrobků o 1,4 procenta především opožděným vlivem zvýšení spotřební daně od ledna 2012. V oddíle rekreace a kultura vzrostly sezonní ceny dovolených s komplexními službami o 2,7 procenta.

Na snižování cenové úrovně působil hlavně pokles cen v dopravě, kde druhý měsíc pokračoval pokles cen pohonných hmot - v červnu činil 2,2 procenta. Průměrná cena motorové nafty (35,72 Kč/l) byla v červnu nejnižší od počátku roku 2012. V oddíle odívání a obuv se snížily ceny oděvů o 1,1 procenta a obuvi o 1,9 procenta. Z potravin klesly především ceny banánů o 18 procent, vajec o 2,1 procenta, jedlých olejů o 1,6 procenta.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,2 procenta a ceny služeb o 0,3 procenta.

Témata: ekonomika | potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky