Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikatelé budou mít přístupnější tajné informace

Podnikatelé budou mít přístupnější tajné informace

Foto: Pixmac

Podnikatelé budou mít přístup k utajovaným informacím pouze na základě vlastního prohlášení, že jsou schopni zabezpečit ochranu těchto dat. Senátoři totiž ve čtvrtek schválili novelu, která takový postup zavádí.

Navrhovaná úprava má zrychlit bezpečnostní řízení a zrychlit přístup podnikatele k utajovaným informacím. K těm totiž brzy budou mít podnikatelé přístup pouze na základě svého podpisu, že jsou schopni zajistit bezpečnost dat.

Cílem je zpřehlednit a zjednodušit právní úpravy ochrany utajovaných informací. Zároveň se sníží administrativní zátěž podnikatelů.

Novela stanovuje podmínky, které zamezí podávání žádostí o vydání osvědčení nebo dokladu těmi subjekty, které v praxi k utajovaným informacím nemají přístup ani nevykonávají citlivou činnost.

Témata:  podnikatelé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy