Do 20 let bude celosvětově chybět 200 až 300 milionů pracovníků

Osm z deseti zaměstnanců v současnosti pracuje v rozvíjejících se a rozvojových zemích a toto číslo stoupá, způsobují to demografické změny v západní Evropě, která bude v budoucnu čelit nedostatku specialistů. Vyplývá to z nejnovější studie společnosti Roland Berger.

660
reklama

Experti Roland Berger v nové publikaci "HR goes global" ze série "8 Billion Business Opportunities" předpovídají, že v roce 2030 bude na evropském trhu chybět kolem 50 milionů vyškolených pracovníků. Proto jsou už nyní společnosti postaveny před těžkou otázku: jak nejlépe využít obrovský lidský potenciál rozvíjejících se a rozvojových zemí. Úroveň vzdělání v těchto zemích prudce roste, ale toto vzdělání je v mnoha případech nedostatečné. Problémem je především nízká úroveň znalosti angličtiny.

"Pesimismus ve většině zemí OECD je krátkozraký. Současná globální nerovnováha a nejistota neumožňuje vidět dlouhodobý potenciál růstu globální ekonomiky, která zintenzivní boj o talentované zaměstnance. I přes krátkodobé zpomalení naší lokální ekonomiky, mnoho firem v České republice se už dnes setkávají s bojem o talent," poznamenal Constantin Kinský, ředitel pražské pobočky Roland Berger Strategy Consultants.

"Společnosti musejí této nové demografické rovnováze přizpůsobit své personální strategie, pokud nechtějí minout významné příležitosti, které nabízí globalizace," radí Kinský.

V současnosti na světě pracují asi tři miliardy lidí – 80 procent z nich v rozvíjejících se zemích. Rostou nejen populace těchto zemí, ale i jejich ekonomiky. Zatímco experti Roland Berger předpokládají letos v Evropě maximálně jednoprocentní růst HDP, růst v zemích skupiny "Focus 20" očekávají mezi čtyřmi až osmi procenty. Do skupiny Focus 20 patří: Argentina, Brazílie, Čína, Kolumbie, Egypt, Indie, Indonésie, Írán, Irák, Malajsie, Mexiko, Nigerie, Pákistán, Peru, Rusko, Saudská Arábie, Jižní Afrika, Thajsko, Turecko a Vietnam.

Do roku 2030 budou tyto země odpovědné za 70 procent globálního růstu HDP, což znamená i obrovský růst jejich trhu práce. Už v roce 2010 byla třetina nových pracovních míst celého světa vytvořena v Indii a Číně. "Zároveň zažíváme na západních trzích rostoucí nedostatek specialistů, což je velká hrozba pro růst mnoha firem. Válka o talenty se vyostřuje, protože firmy potřebují dobře vyškolené zaměstnance, pokud chtějí pokračovat v růstu," podotkl Kinský.

Experti Roland Berger předpokládají, že kolem roku 2030 bude kvůli demografickým změnám chybět celosvětově 200 až 300 milionů specialistů. Stárnoucí populace znamená, že západoevropské země jako například Německo budou potřebovat více než čtyři miliony vyškolených pracovníků a v Číně jich bude chybět dokonce 20 milionů. "V důsledku demografického vývoje v západní Evropě a obrovského růstového potenciálu zemí skupiny Focus 20 budou společnosti muset přehodnotit své globální personální strategie. Rozvíjející se země totiž nabízejí západním firmám výjimečné příležitosti v oblasti lidských zdrojů," tvrdí Kinský.

Například mezi roky 2006 a 2011 vzrostl počet absolventů univerzit v rozvíjejících se zemích z 30 na 50 procent, i když je třeba zdůraznit, že pouze 10 až 20 procent z nich splňuje mezinárodní standardy. Jedním z nich je znalost angličtiny. "Na rozdíl od průmyslových zemí, kde je angličtina považována za mezinárodní obchodní jazyk, v mnoha rozvíjejících se zemích ji ovládá pouze malé procento lidí. Pro západní společnosti, které hledají vzdělané zaměstnance, je to nepřekonatelná překážka," upozornil Kinský, podle kterého výjimky jako Thajsko, kde anglicky mluví 27 procent populace, jsou vzácné.

"Z tohoto důvodu by měly západní společnosti klást větší důraz na vzdělávání a odborný trénink svých místních zaměstnanců," doporučuje Kinský. Anglicky mluvící zaměstnance je pak snadné začlenit do mezinárodních obchodních procesů. "Stejně důležité jsou výměny mezi centrálou firmy a lokálními pobočkami, které zlepšují kulturní porozumění. Zde mohou být velice užitečné nové technologie, jako třeba videokonference," radí Kinský.

Témata: zaměstnanci | Země

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky