Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek otočil, dostal rozum?

Kalousek otočil, dostal rozum?

Foto: Vlada.cz

Ačkoliv zavedení spotřební daně z vína návrh zákona o změně daňových a pojistných norem neobsahuje, ministerstvo financí se plánu nevzdává, informoval v pondělí agenturu Mediafax jeho mluvčí Ondřej Jakob. Ministerstvo financí návrh na spotřební daň z vína podá samostatně s platností od roku 2014.

Absence zavedení spotřební daně z vína v návrhu zákona o změně daňových a pojistných norem vyvolala v některých zákonodárcích mylné reakce. "Návrh zákona, ke kterému se již uskutečnilo připomínkové řízení, zavedení daně z tichého vína neobsahuje," řekl Mediafaxu poslanec za ODS David Šeich. "Ministr Kalousek může, samozřejmě, tento bláznivý nápad znovu oprášit, vzhledem k nevoli, kterou vyvolal, to však nepředpokládám," dodal poslanec."Vypadá to, že ministr Kalousek dostal rozum, " glosoval informaci jihomoravský lídr ODS pro podzimní krajské volby Jiří Crha. Podle něj je to dobrá zpráva pro všechny vinaře a Jihomoravský kraj. "Zbytečné daňové zatížení by citelně poškodilo nejen vinohradníky, ale i většinu obyvatel," dodal.Návrh si však poslanci vyložili podle ministerstva špatně. "Pan poslanec si patrně neuvědomil, že daň z vína by měla začít platit až od roku 2014, tudíž se to neobjevilo v současném balíčku s novelami, které mají platit od roku 2013. Tento návrh tedy bude podán samostatně," vysvětlil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.Změny daňových a pojistných norem mají za cíl snižování schodku veřejných rozpočtů.Odpůrci zavedení spotřební daně z vína připomínají, že ji nemá zavedenu žádný z vinařských států Evropské unie. Pěstování a výroba vína je navíc v Česku zatížena povinnými odvody do Vinařského fondu.Poslanci ulevili v květnu vinařům pozměňovacím návrhem, který odstranil požadavek na ohlašování každého nákupu rmutu, moštu nebo vína. Tím se producentům odbourává zbytečná byrokracie. "Všichni, kdo si loni koupili jakékoliv množství vína a nepodali o tom speciální hlášení, v podstatě porušili zákon. Firmám za to navíc hrozila pokuta až pět milionů korun," připomněl poslanec Šeich.Ve skutečnosti ale nikdo toto "nesmyslné byrokratické nařízení" nekontroloval. "Chybu v zákoně jsme odstranili, teď už chybí jen schvalující podpis prezidenta," dodal Šeich.

Témata:  Miroslav Kalousek daně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy