Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi přestávají plýtvat potravinami!

Češi přestávají plýtvat potravinami!

Foto: Pixmac

Češi začínají šetřit potravinami, jí méně chleba a více těstovin, mléko z jejich jídelníčku vytlačují sýry a další mléčné výrobky. Vyplývá to ze statistiky spotřeby potravin v roce 2010, kterou ve čtvrtek zveřejnil Český statistický ústav.

Celková spotřeba potravin v kilogramech na obyvatele klesla v roce 2010 ve srovnání s rokem 2009 o 2,1 procenta. K dramatickému poklesu nebo nárůstu spotřeby jednotlivých druhů potravin nedošlo.

"Z dlouhodobého pohledu však můžeme sledovat pokles spotřeby chleba a rostoucí spotřebu těstovin," popsal expert Českého statistického úřadu Zdeněk Kobes.

Pokles spotřeby zaznamenali odborníci také u konzumního mléka, upozornili ale na skutečnost, že se zvyšuje spotřeba sýrů a ostatních mléčných výrobků. Trend zvyšující se spotřeby ovoce je silně závislý na tuzemské úrodě ovoce a roste spotřeba jižního ovoce. Snižující se tuzemská produkce zeleniny se nahrazuje dovozy.

Česko více dováží výrobky s obsahem cukru – ovocné, zeleninové, pekařské, kakaové a další. Zcela je závislé na dovozech rýže, mořských ryb, jižního ovoce, melounů, některých luštěnin, kakaových bobů, čaje, kávy, soli, tabáku.

Meziroční spotřeba pšeničné mouky se snížila o 3,1 kilogramu, ale naopak stoupla spotřeba rýže o 0,3 kilogramu na 4,5 kilogramu.

Spotřeba masa o 30 dekagramů na 79,1 kilogramu a toto množství představuje z celkové spotřeby potravin více než desetinu. Zvýšila se hlavně spotřeba vepřového masa o 0,7 na 41,6 kilogramu a poklesla spotřeba drůbežího masa o 30 dekagramů na 24,5 kilogramu. Většinu vyšší spotřeby krylo Česko dovozem, především z Polska.

Zvýšila se spotřeba brambor na 67,3 kilogramu, což představuje 8,8 procenta z celkové spotřeby potravin. Průměrná spotřeba brambor v období 1992 až 2010 byla 74,6 kilogramu. Nejvíce se jich dovezlo z Německa.

Snížila se ovšem spotřeba cukru o 70 dekagramů na 36 kilogramů ročně a tato hodnota představuje 4,7 procenta z celkové spotřeby potravin. Průměrná dlouhodobá spotřeba cukru je 38,6 kilogramu.

Poklesla také spotřeba cigaret o 43 kusů (o 2,1 procenta) na 2028 kusů, když průměrná spotřeba v posledních devatenácti letech byla 2083 kusů. V roce 2010 bylo vyvezeno přibližně 16,3 miliardy kusů cigaret, nejvíce do Itálie (pět miliard kusů).

Největšími dovozci potravin do České republiky bylo Německo, Polsko, Slovensko, Itálie a nejvíce Česká republika vyvážela potraviny na Slovensko, do Polska, Německa, Itálie, Rakouska.

Témata:  Česko potraviny

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy