Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurozóna se vrátí k růstu letos na jaře

Eurozóna se vrátí k růstu letos na jaře

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Eurozóna, která vstoupila do krátké recese koncem loňského roku, se podle prognóz statistických úřadů Francie, Německa a Itálie vrátí k mírnému růstu letos na jaře. Informovala o tom v úterý agentura AFP.

Tři statistické úřady, které vydávají společnou prognózu hospodářství eurozóny čtvrtletně, potvrdily dřívější výhled poklesu hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny v prvním čtvrtletí letošního roku o 0,2 procenta po poklesu o 0,3 procenta v posledním čtvrtletí roku 2011. Pro třetí čtvrtletí tohoto roku, tyto tři úřady předpovídají ekonomice eurozóny stagnaci, po které přijde nízký růst o 0,1 procenta v posledním čtvrtletí letošního roku. "Aktivita se bude zvyšovat pomalu," uvedly statistické úřady, "ale růst zůstane slabý."

Témata:  EU

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 10:43

Macron žádá revoluční změnu fungování Evropské centrální banky. Na dluh Francie by se skládali občané celé eurozóny

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Francouzský prezident Emmanuel Macron žádá revoluční změnu fungování Evropské centrální banky. Měla by být v důsledku tolerantnější k inflaci. Francii by to ulevilo od nákladů dluhu. Ovšem občané eurozóny by tím více ztráceli na kupní síle svých úspor a příjmů.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy