Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Anonymní akcie skončí

Omezení korupce a větší transparentnost akciových společností má umožnit předloha ministerstva spravedlnosti, kterou rezort zaslal vládě k projednání. Předloha umožní orgánům činným v trestním řízení identifikovat majitele anonymizovaných akcií.

Akciovým společnostem norma uloží povinnost, aby si zvolily mezi mechanismem, kdy akcie budou na jméno, nebo zaknihované u centrálního depozitáře, popřípadě uschované v bance, v níž má akcionář účet, tzv. imobilizace. "Cílem těchto opatření je umožnit identifikovat akcionáře v jakémkoliv okamžiku. Možnost výběru dává větší prostor akciovým společnostem a dává možnost minimalizovat náklady na transformaci," řekl k předloze ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Zákon přímo akcie na doručitele nezakazuje, ale v případě úschovy akcií v bance se budou muset dát požadované informace orgánům činným v trestním řízení k dispozici. Akcionáři, kteří mají akcie na jméno, si budou muset zřídit na výplatu dividendy účet tak, aby bylo nejenom možné akcionáře identifikovat, ale aby justice mohla sledovat přesuny peněz z dividend nebo odjinud.

Při přípravě zákona se ministerstvo spravedlnosti inspirovalo příkladem z Rakouska, kde se akcie na majitele mohou vydávat, jsou ale registrované na akciovém účtu, jehož vlastník je znám.

Témata:  akcie

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:12

Evropské banky zaplatily Kremlu na daních 800 milionů euro

Sedm největších evropských bank podle domácích aktiv loni zaplatilo Kremlu na daních více než 800 miliard euro, což je čtyřikrát více než předválečná úroveň, a to navzdory slibu, že po rozsáhlé invazi na Ukrajinu minimalizují svou přítomnost v Rusku.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy