Americké zdravotnictví ruinuje pojištěnce i vládu

Americký Nejvyšší soud se v pondělí začne zabývat reformou zdravotnictví, kterou prosadila vláda prezidenta Baracka Obamy. Reforma od roku 2014 ve Spojených státech zavádí povinné zdravotní pojištění.

reklama

Odpůrci reformy tvrdí, že prezident a Kongres překročili pravomoci a porušili ústavu, která dává Američanům možnost volby při nákupu zboží či služeb.

Toto je stručný popis amerického zdravotního systému a hlavní změny, které obsahuje nový zákon o zdravotní péči:

JAK FUNGUJE AMERICKÉ ZDRAVOTNICTVÍ A PROČ HO CHTĚL OBAMA ZMĚNIT:

• Ve Spojených státech je pouze soukromé zdravotní pojištění. Je dobrovolné, závisí tedy jen na Američanech, zda se dají pojistit, a jen na pojišťovnách, koho pojistí a koho ne.

• V zemi je na 32 milionů lidí, kteří zdravotní pojištění nemají, nemohou si je dovolit.

• Všem z nich však musí být v Americe poskytnuta základní lékařská péče, byť ji nemohou zaplatit. Platí ji nemocnice, do kterých tečou peníze pojištěnců. A to přirozeně zdražuje pojistky. Také proto je americké zdravotnictví tak nákladné, točí se v něm 16 procent HDP, tedy dva biliony dolarů, v korunách 38 bilionů. Tato částka stále vzrůstá. Pro srovnání: české výdaje na zdravotnictví dosahují "jen" sedmi procent HDP.

• Americká vláda se ve zdravotnictví angažuje mnohem méně než vlády evropských zemí. Přesto její výdaje na zdravotní péči rok od roku stoupají. Její rozpočet hradí zdravotní péči pro staré lidi (program Medicare) a pro chudé (program Medicaid). Nadto vláda spravuje zdravotní programy pro válečné veterány a indiány.

CO OBAMA PROSADIL:

• Prezident chtěl původně vytvořit federální zdravotní pojišťovnu, která by fungovala vedle pojišťoven komerčních a která by zajišťovala pojištění především pro nemajetné. Později přistoupil na kompromisní verzi reformy, kterou odhlasoval Senát. Podle ní by ve Spojených státech nebyla federální (vládní) pojišťovna, ale platila by všeobecná pojišťovací povinnost. To znamená, že každý by měl být pojištěn a pojišťovna by žádného klienta neměla odmítnout.

• Federální vláda by podle nového zákona měla podpořit sociálně slabé obyvatele při uzavírání zdravotního pojištění a jeho platbách – daňovými úlevami i finančními příspěvky.

• Pacienti, kteří trpí vážnými a dlouhodobými chorobami dostanou možnost koupit si pojištění za podpory státu. To bude platit až do roku 2014. Od té doby je už nebude moci žádná pojišťovna odmítnout.

• Od roku 2014 má pro ty, kteří nebudou mít pojištění, platit pokuta 695 dolarů. To je 12 500 korun.

• Zákon předpokládá, že pojišťovny zruší stropy proplácených nákladů. To je obvyklá praxe amerických pojišťoven.

... A CO TO BUDE STÁT:

• Na vytvoření nového systému bude vláda v příštích deset letech muset investovat téměř bilion dolarů - 940 miliard. To je přepočteno na koruny 17 bilionů. Opoziční republikáni, ale i někteří demokraté proto namítají, že projekt je příliš nákladný, že zatíží obyvatele i federální rozpočet, který se propadá do nevídaných dluhů.

• Obamova vláda chce peníze na start projektu získat vyšším zdaněním lidí, jejichž příjem přesahuje 250 000 dolarů ročně, a také cigaret. Část prostředků chce sehnat od nemocnic a farmaceutických firem. Jako další zdroj příjmů uvádějí experti Bílého domu daně zdravotních benefitů, které pracovníkům poskytují zaměstnavatelé.

Témata: USA | zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky