Odbory utekly z jednání tripartity, nesouhlasí se škrty

Odboráři předčasně opustili páteční mimořádné jednání tripartity o reformách a úsporných opatřeních vlády na roky 2013 a 2014. Odbory nesouhlasí s celou řadou úsporných kroků, například se zvyšováním DPH, jednání tak opustily na protest proti postupu vlády.

660
reklama

Odbory hned před jednáním naznačily, že by mohly jednání opustit na protest proti postupu vlády. Nesouhlasí s růstem sazby daně z přidané hodnoty o procentní bod na 15 a 21 procent a omezení růstu důchodů. Opatření na snížení deficitu státního rozpočtu, které navrhlo ministerstvo financí, mohou podle nich zhoršit ekonomickou situaci státu. Zásadním problém pro odbory je to, že s nimi kabinet projednává záležitosti, které jsou už schválené a podklady, které dostávají, neplatí.

Premiér Petr Nečas (ODS) je ale přesvědčený, že tímto chováním chtějí odbory jen vyostřit situaci před plánovaným protestem, který se má konat 21. dubna. Navíc se podle jeho názoru přišly odbory na tripartitu "nedohodnout". "Na dnešní jednání tripartity přišla jedna ze tří vyjednávacích stran, v tomto případě představitelé odborů, s dopředu jasným a promyšleným záměrem dnešní jednání tripartity v podstatě zrušit, odejít z něho," uvedl Nečas na tiskové konferenci.

Jeden z odborářů se podle něj dokonce prořekl, že jsou již dopředu domluvení usnesením. "Když to řeknu velmi zjednodušeně, pokud vláda neodvolá úplně všechno, co za poslední rok a půl udělala, tak odchází. V podstatě z jejich strany to bylo dvouhodinové divadélko, které vedlo k tomuto zbytečnému vystupňování," prohlásil předseda vlády.

Témata: odbory

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky