Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drahá vejce zdraží cukroví i pečivo, varují pekaři

Drahá vejce zdraží cukroví i pečivo, varují pekaři

Foto: Pixmac

Od začátku letošního roku výrazně vzrostla cen vajec, podle Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR je tak téměř jisté, že se tyto náklady musí promítnout do odbytových cen cukrářských a některých pekařských výrobků. Svaz o tom informoval ve čtvrtek.

"Stávající situace může zasadit pekařům a zejména cukrářům opět citelnou ránu," komentuje vývoj na trhu předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Pekařský a cukrářský obor se podle něj dlouhodobě potýká s neustálým růstem nákladových položek, jako jsou pšeničná a zejména žitná mouka, olej, máslo, mák, cukr, energie, pohonné hmoty či potravinářské obaly. Nyní k těmto položkám přibyla i vejce.

"Pro některé, zejména malé a střední pekaře a cukráře, může být toto neustálé zvyšování vstupů likvidační. Mnozí z nich již dnes melou z posledního a zvažují ukončení činnosti. Pokud by krachovali malí pekaři a cukráři, trh by byl ochuzen o místní a regionální speciality a zvýšil by se prodej unifikovaných výrobků a podíl dopékaných mražených polotovarů v marketech," upozornil Dřízal. Podle údajů Českého statistického úřadu ve druhém týdnu letošního roku činila průměrná cena vajec v obchodech 2,74 Kč, v sedmém týdnu 3,06 Kč a v 11. týdnu už dokonce 5,11 Kč. Průměrná cena kilogramu vaječné melanže podle Dřízala vzrostla z 45 korun na 65 korun.

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy