Ve 2. čtvrtletí 2019 bylo vyrobeno 114 015 tun masa (meziročně +2,2 %), z toho 17 788 tun (+4,0 %) hovězího, 53 607 tun (+1,0 %) vepřového a 42 534 tun (+2,8 %) drůbežího.
Po ročním propadu začaly růst ceny jatečných prasat, meziročně se zvýšily o 13,6 %, vzhledem k minulému čtvrtletí o 4,76 Kč za kg v mase. Ceny jatečného skotu meziročně klesly v průměru o 3,2 % a ceny jatečných kuřat se zvýšily o 1,2 %. Nákup mléka od producentů dosáhl 768 352 tis. litrů (+0,2 %), průměrná cena mléka byla 8,92 Kč/litr.
„Ve 2. čtvrtletí letošního roku bylo vyrobeno 114 tisíc tun masa, meziročně o 2,2 % více. Největší podíl v produkci mělo tradičně maso vepřové, a to 47 %. S podílem 37,3 % následuje maso drůbeží a 15,6 % maso hovězí,“ uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
„Po ročním propadu začaly růst ceny jatečných prasat. Meziročně se zvýšily o 13,6 %
na 39,63 Kč za kilogram v mase. Zvyšují se i ceny odstavených selat v živém, od února
do června letošního roku o 23,6 %, tedy z 50 korun za kilogram na téměř 62 korun za kilo,“ doplňuje Renata Vodičková.
Témata: Maso, hovězí maso, Vepřové maso, Kuřecí maso
Související
11. července 2023 15:02
3. června 2021 11:52
1. února 2021 10:30
28. srpna 2020 12:31
31. března 2020 14:51
29. prosince 2019 14:20