Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výroba masa se zvýšila, vzrostly ceny jatečných prasat

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ve 2. čtvrtletí 2019 bylo vyrobeno 114 015 tun masa (meziročně +2,2 %), z toho 17 788 tun (+4,0 %) hovězího, 53 607 tun (+1,0 %) vepřového a 42 534 tun (+2,8 %) drůbežího.

Po ročním propadu začaly růst ceny jatečných prasat, meziročně se zvýšily o 13,6 %, vzhledem k minulému čtvrtletí o 4,76 Kč za kg v mase. Ceny jatečného skotu meziročně klesly v průměru o 3,2 % a ceny jatečných kuřat se zvýšily o 1,2 %. Nákup mléka od producentů dosáhl 768 352 tis. litrů (+0,2 %), průměrná cena mléka byla 8,92 Kč/litr.

„Ve 2. čtvrtletí letošního roku bylo vyrobeno 114 tisíc tun masa, meziročně o 2,2 % více. Největší podíl v produkci mělo tradičně maso vepřové, a to 47 %. S podílem 37,3 % následuje maso drůbeží a 15,6 % maso hovězí,“ uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

„Po ročním propadu začaly růst ceny jatečných prasat. Meziročně se zvýšily o 13,6 %

na 39,63 Kč za kilogram v mase. Zvyšují se i ceny odstavených selat v živém, od února

do června letošního roku o 23,6 %, tedy z 50 korun za kilogram na téměř 62 korun za kilo,“ doplňuje Renata Vodičková.

Témata:  Maso hovězí maso Vepřové maso Kuřecí maso

Související

Aktuálně se děje

20. listopadu 2024 11:28

20. listopadu 2024 11:08

15. listopadu 2024 9:34

Západ se k Číně staví pragmatičtěji než Česko, které to může ekonomicky dále oslabit

Zdroje současného mdlého výkonu české ekonomiky nelze hledat pouze za hranicemi. Byť úpadek německého průmyslu, energetická krize či válka na Ukrajině rozhodně svůj původ za hranicemi mají a českou ekonomiku přímo či zprostředkovaně poškozují. Češi si ale škodí i sami. Třeba tím, že s oblibou bývají papežštější než papež a že se neméně rádi vydávají ode zdi ke zdi.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy