Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vejce za 5 Kč, realita v ČR! Levnější jsou i v Německu!

Vejce za 5 Kč, realita v ČR!  Levnější jsou i v Německu!

Foto: Pixmac

Cena vajec prudce vzrostla a čeští zákazníci za ně zaplatí dokonce více než v Německu. Důvodem je nedostatek vajec na trhu kvůli novým pravidlům chovu slepic a vysokým maržím obchodníků, píše ve svém úterním vydání Mladá fronta Dnes.

"Cena vajec za kus vzrostla z 2,30 koruny koncem února až na nynějších 4,90," spočítala mluvčí prodejen Tesco Eva Karasová. Nová pravidla od ledna nařizují zvětšit klece, v nichž se slepice chovají. Řada producentů však nechávala výměny až na tento rok a během úprav na farmách nemohou obchody zásobovat. To zvyšuje tlak na růst cen. Podle statistik se na nedostatku vajec přiživují i sami obchodníci. Na jednom vejci vydělávají zhruba 90 haléřů, což je marže obvyklá pouze kolem Velikonoc, kdy je poptávka po vejcích největší a lidé na cenu tolik nehledí.

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy