Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika volá o pomoc! Problémy jsou ve všech odvětvích

Česká ekonomika volá o pomoc! Problémy jsou ve všech odvětvích

Foto: Vlada.cz

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) neměl na jednání tripartity dostatek dat, aby nastínil kroky, kterými chce pomoci české ekonomice v roce 2012. Proto se v pondělí 26. března sejde mimořádná tripartita, řekl ve čtvrtek prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

"Není to jenom o státním rozpočtu, zda se bude krátit o 20 nebo 25 miliard korun," uvedl Hanák. Zaměstnavatele bude podle jeho slov zajímat i příjmová složka, například schopnost výběru daní nebo čerpání evropských fondů. "A jejich případná realokace," upozornil Hanák s dovětkem, že v dnešních dnech již nejde pouze o tradiční problém ministra školství Josefa Dobeše (VV), ale že komplikace nastávají i na ministerstvu vnitra, průmyslu, dopravy a životního prostředí.

Premiér Petr Nečas (ODS) se nechal již dříve slyšet, že v letošním roce bude chtít snížit objem výdajů ve státním rozpočtu o 23 miliard korun, kvůli sníženému ekonomickému růstu České republiky. Současný návrh státního rozpočtu počítá s růstem o 2,5 procenta HDP, podle lednové prognózy ministerstva financí vzroste pouze o 0,2 procenta.

Tripartita ve čtvrtek projednala také předdůchody, kurzarbeit nebo finanční situace ve zdravotnictví. O ní bude jednat i nadále premiér Nečas se zdravotnickými odbory.

Témata:  Česko ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy