Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČOI rozdala pokuty za téměř šest milionů korun

ČOI rozdala pokuty za téměř šest milionů korun

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Celkem 1109 pokut ve výši 5 932 400 korun rozdala vloni Česká obchodní inspekce obchodníkům za chyby a problémy při prodeji zboží za akční ceny a v sezonních slevách. Vyplývá to ze závěrečné zprávy za rok 2011, kterou inspekce zveřejnila ve středu na svém webu.

Nejvíce obchodníci porušovali zákon o ochraně spotřebitele. Neinformovali řádně o ceně nabízeného zboží a služeb, neposkytovali informace o výrobku, výrobci, materiálovém složení, správném užití a údržbě, nebo špatně účtovali v neprospěch nakupujícího.

"Při výprodejních akcích spotřebitelé ve čtyřech případech z 10 nenakoupili tak výhodně, jak očekávali, nebo dostali méně hodnotné zboží. A přitom stačí tak málo - být při nákupech pozorný, požadovat povinné informace a nic nekoupit, když je nedostanou, překontrolovat výši platby, vyžadovat a poté uschovat řádně vyplněný doklad o koupi pro případ reklamace," řekl Jan Štěpánek, ústřední ředitel ČOI.

Inspektoři provedli celkem 3453 kontrol ve velkých řetězcích, malých obchodech, ale také prodejnách na internetu. V průběhu kontrol se zjistilo jedno nebo více porušení obecně závazných právních předpisů v 1319 případech, co je 38,2 procenta. Nejvíce problémů ČOI odhalila v Plzeňském a Karlovarském kraji. Porušení právních předpisů se dopustili obchodníci ve 40 procentech. Naopak nejlépe dopadli prodejci v Ústeckém a Libereckém kraji. Pochybili zde pouze v 27,9 procentech.

"Zjištění pochybení se při slevových akcí každoročně pohybují kolem jedné třetiny. Rok 2011 netvoří výjimku," uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Lidé, kteří se cítí poškozeni, mohou podle jejích slov podat podnět pro inspekci na e-podatelně ČOI nebo na nejbližším inspektorátu. "Lidé by se měli obrátit na inspekci zejména v případech, kdy mají pocit, že informace o ceně jsou nejasné, nepřesné a zakamuflované," uvedla. Lidé by se podle ČOI neměli nechat odradit neseriózním jednáním obchodníka. "Klamavé je například zvýšení ceny produktu a následně jeho "zlevnění" nebo omezení reklamační doby si zaslouží pokutu," doporučila Fléglová. V rámci kontrolní akce vydala ČOI zákaz prodeje více než 13 tisíc kusů zboží, jehož hodnota přesáhla tři miliony korun. Současně zakázali používání 112 kusů měřidel, která neodpovídala právním předpisům.

Vzhledem k výsledku kontrol je dozor ČOI nad výprodeji a slevovými akcemi zařazen do plánu kontrol i pro letošní rok. Do poloviny února inspektoři ČOI zkontrolovali 820 různých prodejců, lákajících na slevové akce a výprodeje. Poměr zjištění je lepší než za loňský rok, problémy zjistili ve 257 případech, což je 31 procent. Spotřebitelé nejčastěji nedostali řádné a jednoznačné informace o ceně výrobků ve slevě (98 zjištění), výrobky nebyly opatřeny příslušnými informacemi nebo nebyly v češtině (73 zjištění). V deseti případech použili prodávající vůči spotřebitelům některé z klamavých obchodních praktik.

Témata:  ČOI pokuty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy