Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na jaké příspěvky mají nárok rodiny s dětmi?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Přestože česká ekonomika roste, značná část lidí to na svých platech stále nepociťuje a v některých oblastech dosud zůstávají odkázáni na pomocnou ruku státu. Jaké možnosti sociální podpory existují pro rodiny s dětmi, a na které z nich máte nárok?

Jako rodina nebo svobodná matka s nižším příjmem můžete získat přídavek na dítě. Příspěvek na bydlení můžete dostat i jako jednotlivec. Rodičovský příspěvek náleží téměř každému a sociálně slabší rodiny mohou získat od státu jednorázovou částku na uhrazení nezbytných nákladů spojených s narozením dítěte.

Většina těchto příspěvků se přiděluje na základě výše vašich příjmů, které jsou při rozhodování o poskytnutí příspěvku posuzovány jako násobek minimálního životního minima. To začíná na 3 410 Kč u jednotlivce a stoupá podle počtu členů rodiny a věku dětíPřídavek na dítě

Přídavek na dítě je dlouhodobá dávka poskytovaná rodinám s dětmi. Nárok na ni mají rodiny s příjmem do 2,7 násobku životního minima pro rodinu. Například pro rodinu s jedním dítětem ve věku mezi 6 až 15 lety je částka životního minima 8 110 Kč. Pokud je celkový příjem takové rodiny do 21 890 Kč, má nárok na přídavek.

Základní výměra činí podle tabulek Ministerstva práce a sociálních věcí 500 Kč na dítě ve věku do šesti let, 610 Kč na dítě ve věku mezi 6 a 15 lety a 700 Kč na dítě do 26 let. Existuje ještě zvýšená výměra, která rodině náleží v případě, že jedna z posuzovaných osob má příjem z výdělečné činnosti nebo z jiných sociálních příspěvků. Zvýšená výměra je pak vyšší o 300 Kč u každé věkové kategorie dítěte. Při podávání žádosti budete potřebovat doklad o roční výši příjmů potvrzený od zaměstnavatele.

Příspěvek na bydlení

Příspěvek na bydlení náleží rodinám a jednotlivcům, kteří mají v bytě trvalé bydliště a jestliže 30 % (v Praze 35 %) jejich příjmů nestačí k pokrytí nákladů na bydlení a zároveň těchto 30 % příjmů je nižších než příslušné normativní náklady stanovené zákonem. Normativní náklady jsou tabulkami Ministerstva práce a sociálních věcí stanoveny jako průměrné celkové náklady na bydlení podle velikosti obce a počtu členů domácnosti. Ministerstvo v nich rozlišuje byty užívané na základě nájemní smlouvy a byty v družstevním či osobním vlastnictví. Výše příspěvku pak činí rozdíl mezi reálnými náklady a rozhodným příjmem (příjmy všech posuzovaných osob včetně ostatních sociálních příspěvků) vynásobeným koeficientem 0.3 a 0.35 v Praze.

V reálu to znamená, že rodině, jejíž příjem činí například 20 100 a její náklady na bydlení jsou 8 120, připadne příspěvek na bydlení ve výši 2 090. 30 % příjmů činí 6 030, což je méně než částka za reálné náklady na bydlení a zároveň nížší než částka normativních nákladů na bydlení dle příslušné tabulky. 2 090 je pak rozdílem mezi skutečnými náklady a 30 % příjmu rodiny. O příspěvek je nutné žádat každé kalendářní čtvrtletí na krajské pobočce úřadu práce.

Rodičovský příspěvekNa rodičovský příspěvek má rodič nárok po skončení peněžité pomoci v mateřství, pokud po celý měsíc osobně celodenně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině. Nárok má rodič i v situaci, kdy dítě mladší dvou let navštěvuje jesle či jiné obdobné zařízení v rozsahu nepřesahujícím 46 hodin v měsíci nebo pokud musí navštěvovat zdravotnické či rehabilitační centrum. Podle Kateřiny Jirkové, ředitelky odboru nepojistných sociálních a rodinných dávek, může rodič čerpat příspěvek až do celkové částky 220 000 Kč do čtvrtého roku věku dítěte.

V případě, že nejmladším dítětem v rodině jsou dvě a více dětí narozených současně, má rodič nárok na vyčerpání celkové částky 330 000 Kč. Pokud rodič nárok na peněžitou pomoc v mateřství neměl, je mu rodičovský příspěvek vyplácen od prvního dne od narození dítěte. Tento příspěvek vyplací odbor sociální podpory zřízený při úřadu práce, kde si o něj mohou rodiče také zažádat. K předložení si musí připravit rodný list dítěte, občanský průkaz a potvrzení o nároku na dávku od České správy sociálního pojištění.Porodné

Příspěvek od státu formou porodného, které se vyplácí k pokrytí nákladů související s narozením dítěte, může dostat rodina, jejíž příjem byl v kaledářním čtvrtletí předcházejícím narození dítěte nižší než 2,7 násobek životního minima. Tento příspěvek se vyplácí v jednorázové částce 13 000 Kč při narození prvního dítě a 10 000 Kč při narození dítěte druhého.

Témata:  rodičovský příspěvek přídavky na děti bydlení lidé sociální dávky

Související

Aktuálně se děje

15. října 2024 18:09

České školství se mění: Od roku 2025 se zavádí nový obor všeobecné lyceum

Česká vláda oznámila vznik nového středoškolského oboru nazvaného všeobecné lyceum, který bude spuštěn od příštího roku. Tento krok je součástí snahy modernizovat český vzdělávací systém a přizpůsobit ho potřebám společnosti ve 21. století. Novinku v úterý představil premiér Petr Fiala společně s ministrem školství Mikulášem Bekem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy