Chceme hranici pro odchod do důchodu, zní z ČSSD. Babiš tvrdě reaguje

Ve vládní koalici se schyluje k další velké politické bouři. Tentokrát kvůli zastropování věku pro odchod do důchodu. ČSSD navrhuje hranici 65 let, proti tomu je ale ministr financí Andrej Babiš, který jakoukoliv hranici označuje za předvolební populismus.

Andrej Babiš
reklama

I přesto, že se vláda dohodla ve středu na tom, že debatu o stanovení pevné hranice odchodu do důchodu přeruší a bude o ní jednat za zavřenými dveřmi na koaliční radě, tak v pátek opět toto téma na tiskové konferenci otevřel předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka.

Prohlásil, že nerozumí odporu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Premiér citoval nejenom z volebního programu svého koaličního partnera, kde je zavedení hranice uvedeno, ale také řekl, že se na tom dohodli v rámci koaliční smlouvy.

Andrej Babiš už na začátku tohoto týdne prohlásil, že se ze strany ČSSD jedná pouze o politický populismus a že se současná vláda na zastropování nedohodne. Je tedy otázkou jak celý spor koaliční strany vyřeší, ale premiér nevyloučil, že by mohlo dojít na vládě k takzvanému silovému hlasování, a to by znamenalo, že by ministři za Hnutí ANO mohli být přehlasováni.

Stanovení hranice totiž nebráni ani třetí člen koalice KDU-ČSL. Nicméně i tak by musela tato razantní změna důchodového systému projít přes poslance a projevila by se nejdříve v roce 2030. Dnes se důchod vypočítává podle průměrného věku dožití a ten se stále zvyšuje, s ním i hranice odchodu do důchodu.
 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky