Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od ledna se zvyšují důchody o 40 Kč. Senioři obdrží písemné oznámení

Důchodci, ilustrační fotografie
Důchodci, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Od lednové splátky roku 2016 se zvýší základní výměra důchodů vyplácených z českého důchodového systému, které byly přiznány před 1. 1. 2016. Zvýšení provede Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) automaticky, není potřeba o ně žádat.

Všichni klienti, kterým ČSSZ vyplácí důchod, obdrží písemné oznámení o jeho zvýšení. ČSSZ zašle oznámení běžnou listovní zásilkou na adresu evidovanou v ČSSZ jak lidem, kterým důchod vyplácí v hotovosti Česká pošta, tak těm, kterým je výplata důchodu prováděna na účet.

Zvyšují se důchody starobní, včetně předčasných starobních důchodů, důchody invalidní (pro invaliditu prvního, druhého i třetího stupně), vdovské, vdovecké a sirotčí důchody. Základní výměra důchodu (stejná pro všechny druhy důchodů) se zvýší o 40 Kč (z 2 400 Kč na 2 440 Kč). Procentní výměra důchodu, která je individuální v závislosti na získaných dobách důchodového pojištění a dosahovaných příjmech, se nezvyšuje.

Při souběhu dvou důchodů (např. starobního a vdovského), náleží základní výměra pouze jednou, to znamená, že i zvýšení náleží pouze jednou.

Zvýšení důchodů se týká také tzv. dílčích důchodů, které byly přiznány podle koordinačních nařízení Evropské unie nebo podle mezinárodních smluv o sociálním zabezpečení. Základní výměra dílčího důchodu se však zvýší o poměrnou část ze 40 Kč, která odpovídá poměru české doby vůči celkově získané době pojištění.

Vyplácené příplatky k důchodu přiznané podle nařízení vlády č. 622/2004 Sb., o poskytování příplatku k důchodu ke zmírnění některých křivd způsobených komunistickým režimem, a dále podle zákona č. 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich, se od ledna 2016 nezvyšují.

Pravidelné zvyšování důchodů, tzv. valorizaci, provádí ČSSZ na základě právních předpisů, v souladu s ustanovením § 67 z. č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění, který určuje pravidla pro zvyšování důchodů. Konkrétní částku zvýšení pak stanovilo Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhláškou č. 244/2015 Sb.

Témata:  důchodci důchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy