Revoluce v důchodech? Marksová prozradila, co chystá

Věk odchodu do důchodu se prodlužuje a spousta zaměstnaných si dnes nedokáže představit, jak své povolání bude ve stáří vykonávat. O budoucnost mají strach především lidé s fyzicky náročnou prací, pro ty má ale nyní ministerstvo práce a sociálních věcí dobrou zprávu.

Michaela Marksová
reklama

"Důchodu se nedožiju." Věta, která zaznívá českou společností čím dál tím víc, dostává s postupným oddalováním věku odchodu do důchodu nový rozměr. Mnoho lidí se dnes bojí, že důchodového věku nedosáhne, a ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Michaela Marksová sama přiznává, že současný stav je nastavený poněkud zvláštně.

"Nemáme nastavený žádný limit věku odchodu do důchodu, můžete si ho sice spočítat podle tabulek, ale on se pořád prodlužuje," uvedla v diskusním pořadu TN.cz Vaše téma. Proto chystá plán, který má vše změnit.

"Budeme navrhovat jasně definovaný věk odchodu do důchodu podle toho, jak se vyvíjí průměrný věk dožití. Zároveň víme, že zhruba 20 let člověk v tom důchodu žije. Odchod do důchodu by se měl pohybovat okolo 65 let a chceme se také podívat na různá povolání, protože někdo, kdo pracuje hlavně hlavou, může pracovat do sedmdesáti, ale například horníci, kteří pracují v těžkých provozech, musí mít odchod dřívější," uvedla Marksová.

Resort práce a sociálních věcí by proto mohl definovat výjimky, které by byly ušité na míru jednotlivým povoláním. Lidé fyzicky pracující by tak mohli mít zajištěný dřívější odchod do důchodu. "Vše musí být přesně definované podle toho, co ten daný člověk dělá, protože nastavit odchod do důchodu pro všechny stejný nemá logiku," přiznala ministryně.

Následně Marksová uvedla, že správný čas, kdy si začít spořit na důchod, je okamžitě. "Na tom nemůžete nic ztratit. Všem, kteří mohou, bych doporučila, aby se připojistili v některém z penzijních fondů. Částka je individuální. Podle toho, kolik člověk vydělává a kolik si může dovolit," uvedla.

Připomněla také, že na důchod si každý zaměstnanec spoří sociálním pojištěním, přiznala ale, že výsledná důchodová částka pak není nejvyšší. "Všem, kteří mohou, bych proto doporučila, aby se připojistili v některém z penzijních fondů," dodala.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky