Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příspěvek na domácí péči o postižené asi razantně vzroste

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Příspěvek na domácí péči o lidi s nejtěžším zdravotním postižením se zřejmě od příštího roku zvýší. Sněmovna dnes v prvním kole podpořila senátní novelu, podle níž by se měl o 6000 korun na 19.200 korun zvýšit měsíční příspěvek na péči o osoby zcela závislé na cizí pomoci. Pro byli i poslanci ANO, přestože vláda Andreje Babiše (ANO) novelu odmítla na popud ministerstva financí.

Poslanci většiny stran by chtěli novelou o sociálních službách navýšit také příspěvek na domácí péči o osoby s těžkým postižením. Například Piráti už navrhli, aby se tento příspěvek zvýšil z 9900 na 11.000 korun. Lidovci by chtěli jeho navýšení o 3000 až 4000 korun. Zvýšení příspěvku doporučila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), takovou změnu podle ní připravuje její úřad.

Polepšit by si podle řady poslanců měli také pečující příbuzní, někteří včetně předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury navrhovali i zlepšení podmínek hospicové péče. Návrhy budou moci uplatnit ve sněmovních výborech sociálním a zdravotním, které na projednání dostaly 30 dnů místo obvyklých 60 dnů.

Měsíční příspěvek na péči o osoby zcela závislé na cizí pomoci, které nejsou v ústavech, by se podle senátního návrhu zvýšil ze současných 13.200 korun na 19.200 korun. Týkal by se asi 25.000 lidí, kteří jsou trvale upoutáni na lůžko a nejsou schopni zvládat základní životní potřeby, uvedla senátorka ČSSD Emilie Třísková.

Za poskytnutí terénních sociálních služeb nyní lidé platí 130 korun za hodinu. Ze stávajícího příspěvku tak zaplatí tři a čtvrt hodiny péče denně. Jeho navýšení by jim umožnilo využít o půldruhé hodiny více, uvedla senátorka. Rozpočtový dopad senátoři vyčíslili na 1,8 miliardy korun ročně. Právě tím zdůvodnilo své odmítavé stanovisko ministerstvo financí.

Zástupci ČSSD i KDU-ČSL upozorňovali na to, že senátní návrh vychází z novely bývalé vlády, v níž bylo ANO členem a která v závěru funkčního období bývalé Sněmovny zůstala neprojednána.

Přijetí novely a zvýšení příspěvku přišla ráno k sídlu Sněmovny podpořit s transparenty desítka lidí, včetně vozíčkářů. Poukazovali mimo jiné na to, že i lidé s těžkým postižením mohou v některých případech studovat a pracovat, a neměli by být finančními důvody nuceni trávit život v ústavech.

Témata:  sociální dávky zdravotní postižení

Související

Aktuálně se děje

15. října 2024 18:09

České školství se mění: Od roku 2025 se zavádí nový obor všeobecné lyceum

Česká vláda oznámila vznik nového středoškolského oboru nazvaného všeobecné lyceum, který bude spuštěn od příštího roku. Tento krok je součástí snahy modernizovat český vzdělávací systém a přizpůsobit ho potřebám společnosti ve 21. století. Novinku v úterý představil premiér Petr Fiala společně s ministrem školství Mikulášem Bekem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy