Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Podnikatelé platí nižší daně!" Opravdu se podnikání tolik vyplatí?

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Předseda Senátu Milan Štěch přišel v týdnu s návrhem, jak českým firmám zajistit tisíce pracovníků. Chce zvýšit odvody pro OSVČ na úroveň zaměstnanců, což vyvolalo vlnu nevole. O kolik peněz vlastně živnostníci odvádí méně? A opravdu se podnikání tolik vyplatí?

Podle předsedy Senátu využívá nižší odvody pro OSVČ mnoho "pseudopodnikatelů", kteří by se po srovnání podmínek raději stali zaměstnanci. "Platí pouze jednu třetinu pojištění zdravotního a sociálního a to je enormně velká výhoda oproti zaměstnancům," podotkl Štěch.

Jeho návrh na vyrovnání odvodových podmínek pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a zaměstnance vyvolal obrovskou kritiku. Podle živnostníků i různých organizací na podporu podnikání jde o naprostý nesmysl, který není podložený fakty. 

Je opravdu výhodnější podnikat, než být zaměstnaný? A jaký rozdíl je doopravdy v odvodech OSVČ a zaměstnanců? Odborníci upozorňují, že na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Oba přístupy mají svá pro a proti, která se nedají příliš porovnávat - některé faktory lze jen těžko vyčíslit v penězích. Vycházeli jsme z údajů Hospodářské komory a odborných portálů finance.cz a pohoda.cz.

Největší výhodou zaměstnanců je to, že mají určitou právní ochranu dle zákoníku práce. Mají stanovenou pracovní dobu, minimální mzdu, přestávky na odpočinek, příplatky za přesčasy a práci ve svátku, nárok na placenou dovolenou minimálně 4 týdny, nárok na nemocenskou, odškodnění v případě pracovního úrazu nebo na ošetřovné člena rodiny.

Naproti tomu živnostníci žádnou z těchto jistot nemají. První dva týdny nemoci nedostanou žádnou náhradu mzdy, od třetího týdne jsou placeni státem, ale pouze tehdy, pokud si platí dobrovolné nemocenské pojištění. V případě úrazu je zase odškodněn pouze tehdy, když si platí komerční pojištění. 

Podnikatel ale má obecně větší volnost. Sám si určí, kdy bude pracovat a kdy si vybere dovolenou, může za sebe poslat zástupce, který vykoná práci za něj. Rozhoduje, kterou zakázku přijme a kterou ne, zároveň jich ale musí zajistit dostatečný počet, aby se uživil. Za tato rozhodnutí navíc ručí celým svým majetkem.

Daň z příjmů

U zaměstnance se 15% daň z příjmů počítá ze superhrubé mzdy, což je hrubá mzda plus sociální a zdravotní pojištění, které platí zaměstnavatel (tedy 9 % + 25 % hrubé mzdy). Pokud by zaměstnanec pobíral plat 25 tisíc korun, superhrubá mzda by činila 33 500 korun. Z toho vychází 15% daň 5 025 Kč - z této částky odečteme ještě slevu na dani (2 070 Kč) a vyjde nám konečná "záloha na daň" 2 995 Kč.

I podnikatel by měl platit 15% daň z příjmů. Se základem daně je to ale o něco složitější. Zaprvé se určuje až po konci daňového období, tedy 1 roku, zadruhé může vycházet ze tří různých "čísel". Při výpočtu se vychází: 1) z hospodářského výsledku zjištěného z účetnictví, nebo 2) z rozdílu mezi příjmy a výdaji zjištěnými z daňové evidence, nebo 3) z rozdílu mezi příjmy a paušálními výdaji.

Většina živnostníků volí poslední možnost. Paušální výdaje jsou stanoveny na 80 % pro podnikatele v zemědělství a řemeslníky, 60 % pro ostatní živnosti a 40 % pro autorská a svobodná povolání. Pokud si tedy nějaký řemeslník vydělá, stejně jako zaměstnanec, 25 tisíc korun měsíčně, tedy 300 tisíc ročně a použije paušální výdaj 80 %, zdaní rozdíl - 60 tisíc. Z této částky vyjde daň 9 000 Kč, jenže od té se ještě odečte daň na poplatníka - za celý rok 24 840 Kč, čímž se dostaneme do minusu.

V konečném důsledku tak podnikatel nezaplatí daně žádné. To se může zdát jako obrovská výhoda, není ale jasné, jaké byly jeho reálné výdaje - kolik dal za materiál, benzín a další. Navíc by si nemohl uplatnit případnou slevu na dani na manželku nebo děti.

V jaké výši platí sociální pojištění zaměstnanec a jaké živnostník?

Sociální pojištění

Za zaměstnance dostane stát sociální pojištění vlastně dvakrát. Jednu část zaplatí zaměstnavatel (25 % z hrubé mzdy zaměstnance, tedy 6 250 Kč), další část sám zaměstnanec - 6,5 % z hrubé mzdy, v našem případě tedy 1 625 Kč. Celkově je tedy za zaměstnance zaplaceno 7 875 Kč měsíčně.

Živnostník platí sociální pojištění ve výši 29,2 % z poloviny daňového základu. Tím může být znovu jedna ze tří možností (viz výše). V našem příkladu je daňový základ znovu 60 tisíc korun, z toho vypočteme polovinu a z ní 29,2 %, což je 8 760 Kč ročně.

To ale neznamená, že právě tolik bude OSVČ platit. Pokud je podnikání hlavní výdělečnou činností, musí živnostník platit alespoň minimální pojištění - pro rok 2017 je to 2 061 Kč měsíčně. Pokud je vypočtené pojistné vyšší, musí platit vypočtenou částku. Pokud má OSVČ podnikání jako vedlejší činnost, platí minimální pojištění 825 Kč měsíčně. Kdyby pak zisky z vedlejší činnosti byly nízké, nemusí platit žádné zálohy.

Ani výpočet zdravotního pojištění není u zaměstnance a OSVČ stejný. Jak to je?

Zdravotní pojištění

Zdravotní pojištění znovu platí zaměstnanec (4,5 % z hrubé mzdy) i zaměstnavatel (9 % ze zaměstnancovy hrubé mzdy). V našem případě tedy zaměstnavatel pojišťovně odvede 2 250 Kč, zaměstnanec 1 125 Kč, celkem tedy 3 375 Kč.

Podnikatel platí zdravotní pojištění znovu z poloviny svého daňového základu, sazba je stejná jako u zaměstnanců - 13,5 %. V použitém příkladu by tedy živnostník měl zdravotní pojišťovně odvést 4 050 Kč ročně. I u zdravotního pojištění však existují určité minimální zálohy - 1 797 Kč za měsíc.

Čistá mzda

V našem příkladě by tedy zaměstnanec dostal měsíčně 19 255 korun "čistého". Podnikatel by naproti tomu bral 21 142 korun - ze mzdy by musel odpočítat pouze minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění.

Témata:  podnikatelé daň z přijmu daně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy