Tihle lidé si už nepřivydělají? Přicházejí změny, které vás nepotěší

Senátoři minulý týden změnili život mnoha lidem bez práce, kteří se nechávali zaměstnávat na DPP. Byla schválena novela zákona o zaměstnanosti, která zásadním způsobem mění pravidla přivýdělku pro lidi evidované na úřadu práce. Ten eliminuje přivýdělek na dohodu o provedení práce (DPP), jenž skončí a nezaměstnaní si vydělají míň.

Žena s údivem
reklama

Právě možnost přivýdělku na dohodu o provedení práce ale teď mají nezaměstnaní ztratit, informuje server Penize.cz. Ministerstvu práce a sociálních věcí vadí, že práce na DPP nezakládá účast na sociálním pojištění, tedy že se z práce na DPP sociální pojištění neodvádí, pokud je měsíční příjem nižší než deset tisíc korun.

Dohodou o provedení práce je přitom podle odhadu ministerstva ošetřeno 95 procent nekolidujících zaměstnání.

Pro zaměstnavatele je totiž takový pracovník výhodnější – nemusí za něj odvádět sociální pojištění a navíc ani zdravotní pojištění, které za lidi na pracáku platí stát.

Ministerstvu také vadí nelegální práce, kterou má podle důvodové zprávy k zákonu přivýdělek na DPP rozšiřovat. „Výkon neregulovaného nekolidujícího zaměstnání vytváří podmínky pro výkon nelegální práce – část mzdy, která je nad rámec pravidel nekolidujícího zaměstnání může být zaměstnanci vyplácena „na ruku“ a plně tak nahrazovat standardní pracovní činnost, respektive pracovní poměr,“ píše se v materiálu.

Další důvod, proč chce ministerstvo práci na DPP omezit je, že ačkoli je smyslem nekolidujícího zaměstnání krátkodobý přivýdělek, řada nezaměstnaných si takto přivydělává i několik let. Problém ministerstvo vidí také v tom, že člověk, který delší dobu neodvádí sociálního pojištění, může v budoucnu narazit na problém s přiznáním důchodu.

Tato novela vstoupí v platnost nejspíš během léta. Záleží, kdy zákon podepíše prezident. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky