Na stát budeme pracovat ještě několik měsíců. Do kdy?

Téměř půl roku pracujeme na stát. Většinou teprve ve druhé polovině června začínáme pracovat "na sebe". Letos náš veškerý příjem půjde do státní kasy ještě několik měsíců až do 22. června, právě od tohoto dne nám začne veškerý příjem jít do naší kapsy.

Ilustrační fotografie
reklama

Letos na stát budeme pracovat 173 dní, do 22. června. Právě od tohoto dne, půjde veškerý náš příjem na náš účet. "Změny v daňové oblasti by měly letos snížit složenou daňovou kvótu na 33,6 procenta HDP z loňských 34 procent. Den daňové svobody budeme moci oslavit o tři dny dříve, jeho datum v letošním roce připadá na 22. června," vysvětlil hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Den daňové svobody jednoduše vyjádří daňovou zátěž v ekonomice. "Výpočet dne daňové svobody rozděluje rok na dvě části v poměru odpovídajícím podílu celkových daňových příjmů a čistého národního důchodu," uvádí Deloitte.

Při porovnání dnů daňové svobody s ostatními státy evropské osmadvacítky jsme zhruba v průměru, na 16. z 28 zemí. Nejméně na stát dělají lidé v Litvě (118 dní), Švýcarsku (121), Bulharsko (122). Naopak nejdéle na stát musejí pracovat v Lucembursku (265 dní), Belgii (218) a Dánsku (208).

Daňovou zátěž pro Čechy snížily především daňové změny. "V letošním roce došlo k několika důležitým změnám daňového systému. Zvýšila se například sleva na dani na druhé a další dítě, vyšší je limit pro slevu na dani ve výši prokázaných příspěvků předškolnímu zařízení nebo se vrací sleva na dani na poplatníka pro pracující důchodce. Nově byly zavedeny limity pro 60% a 80% výdajové paušály pro výpočet daně z příjmu OSVČ. Na straně nepřímých daní je zásadní změnou zavedení druhé snížené sazby DPH ve výši 10 procent aplikované na léky, knihy, hudebniny a dětskou výživu," vyjmenoval Marek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky