Velký test kontokorentních úvěrů

Kontokorentní úvěr neboli kontokorent představuje pro řadu lidí nejsnadněji dostupnou půjčku, neboť jde v podstatě o povolené přečerpání jejich účtu. Tato rychlá finanční rezerva má však i svoje úskalí, kdy se může majiteli účtu velmi prodražit. Díky kontokorentu tedy můžete jít na svém účtu do mínusu (banka vám tedy dovolí čerpat peníze z vašeho běžného účtu, i když na něm nemáte dostatečnou hotovost), a to kdykoliv a opakovaně. Půjčené peníze pak lze použít na cokoli. Informuje bankovniinspektor.cz.

Ilustrační fotografie
reklama

Kromě Air Bank nabízejí kontokorent všechny tuzemské banky – v našem testu jsme posuzovali, o kolik můžete svůj účet přečerpat (tedy limit kontokorentu) a jak vás to vyjde draho, tedy výši úrokové sazby. Porovnávali jsme tedy rozsah úrokových sazeb v rámci tzv. povoleného debetu. Prakticky všechny banky umožňují vyrovnání účtu kdykoliv během jednoho roku nebo průběžně, pouze Era a ČSOB požaduje doplacení do půl roku. Poplatky za vedení i zřízení kontokorentu jsou dnes již prakticky nulové, pouze v některých případech váží banky kontokorent ke konkrétnímu typu účtu (pokud si ho sjednáte k jinému, pak zaplatíte poplatek za zřízení v řádu desítek korun).

Pojištění kontokorentu nabízí jako jediná Equa banka, a to pro případ ztráty zaměstnání nebo pracovní neschopnosti – pojišťovna za klienta v případě pojistné události uhradí celou vyčerpanou částku.

Samotné získání kontokorentu je velmi snadné – většinou stačí mít u dané banky osobní (nebo často to jde i u podnikatelského účtu), na který je pravidelně zasílán příjem, a banka vám většinou automaticky (nebo v rámci internetbankingu) tento druh půjčky schválí bez nějakého zdlouhavého papírování. Obecně mají banky různé podmínky poskytnutí úvěru: kromě ověřeného zdroje příjmů (výplata, důchod, nebo u podnikatelů potvrzení o zaplacení daně), pak třeba zletilost klienta, nutnost mít zřízený účet u banky delší dobu (např. půl roku), někdy je požadováno i trvalé bydliště v České republice.
Jednotlivé kontokorenty jsme porovnávali na tomto modelovém příkladě:

Muž 30 let, který má účet v dané bance, pracuje jako zaměstnanec, přičemž jeho pravidelný čistý příjem (každý měsíc) je 22.500 Kč.

img-responsive

Ilustrační | foto: bankovniinspektor.cz

„V našem testu si vedla nejlépe mBank se svojí „mRezervou“, kdy se úroková sazba pohybuje již od 13,40 %, a můžete jít v kontokorentu až do částky 152.000 Kč (při daném modelovém příjmu 22.500 Kč měsíčně). Do TOP3 se dostala také SberBank a Equa bank, jejichž úrokové sazby 14,99 %, resp. 16,90 % jsou také velmi nízké,“ uvádí specialisté týmu Bankovního inspektora a doplňují: „Zaujala nás také Fio banka, která nabízí hned tři tarify pro různé způsoby nakládání s kontokorentem. Pro klienty, kteří chtějí čerpat kontokorent dlouhodobě, by měla být dostupná i úroková sazba 8,30 %, ovšem je zde poplatek za přistavení 4 % z úvěrového rámce. Standardně ovšem dostanete u této banky úrokovou sazbu 18,90 %.“

V praxi ovšem banky u klientů posuzují i další kritéria (jiné závazky, bezdětnost atd.), podle kterých vám nakonec bude (případně nebude) kontokorent skutečně schválen.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky