Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erste Group Bank splatila státní pomoc

Erste Group Bank splatila státní pomoc

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Erste Group Bank AG po nedávno realizovaném úpisu nových akcií v plné výši splatila podílový kapitál v hodnotě 1,76 mld. EUR, který emitovala v roce 2009 a který byl upsán Rakouskou republikou ve výši 1,22 mld. EUR a soukromými investory ve výši 540 mil. EUR. Informuje RM-Systém o dění na kapitálovém trhu.

V letech 2009 až 2012 platila Erste Group Rakouské republice každoroční dividendu ve výši 98 mil. EUR a soukromým investorům ve výši 43 mil. EUR. Včetně poměrné části dividendy za rok 2013, která bude vyplacena po příslušném rozhodnutí valné hromady pravděpodobně v červnu 2014, tak Erste Group zaplatila Rakouské republice dividendu v celkové výši 448 mil. EUR a soukromým investorům ve výši 198 mil. EUR.

„Náš respekt patří rakouské spolkové vládě, která před pěti lety rychle jednala, náš dík rakouským daňovým poplatníkům a soukromým investorům, kteří nám důvěřovali", prohlásil Andreas Treichl, generální ředitel Erste Group. „S dividendou ve výši 8 % byla investice do podílového kapitálu Erste Group pro všechny investory a daňové poplatníky opravdu dobrý byznys."

Erste Group emitovala podílový kapitál v roce 2009, aby mohla zůstat svým klientům silným partnerem i v době hospodářské krize. Od té doby Erste Group výrazně posílila svou kapitálovou základnu a splňuje tak už dnes veškeré regulatorní požadavky.

Témata:  banky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.