Kdo vládne kryptoměnám?

Rozvíjející se trhy hrají zásadní roli v odvětví těžby kryptoměn. Tu získaly díky nadbytečné výrobní kapacitě a levné elektrické energii. V tomto odvětví hraje hlavní roli nyní Čína. Většina výrobců specializovaného hardwaru má velkou část svého provozu právě tam. Čína má také největší hash rate (počítačovou výkonnost) ze všech zemí. Většina statistik uvádí, že podíl Číny na bitcoinové síti je více než polovina světové těžby, což znamená, že většina výnosů ze sítí kryptoměn plyne právě čínským operátorům, informuje Jacob Pouncey, odborník na krypto aktiva Saxo Bank.

Bitcoin, virtuální měna
reklama

Navíc díky tomu, že tři největší výrobci hardwaru pro kryptoměny v nedávné době požádali o vstup na burzu, hongkongská burza nyní investorům nabízí přístup k 85 % hardwaru pro těžbu kryptoměn podle příjmu a expozice až do výše 40 % odměn za těžbu bitcoinu, což dále upevňuje pozici Číny jako hlavního trhu pro přístup do infrastruktury kryptoměn. (Přesný údaj o příjmech a hash rate je obtížné získat, protože některé největší těžební pooly jsou otevřené. Těžební pooly dovolují přístup k těžbě komukoli bez ohledu na jejich geografickou pozici. To zajišťuje pravidelný přísun výnosů jednotlivým těžařům).

Omezení existují

Na druhé straně jsou země, jako je Vietnam a Venezuela, kde je dovoz hardwaru pro těžbu kryptoměn na území státu zakázán. Je to pokus o regulaci toku kryptoměn. Studie z počátku tohoto roku uvádí náklady na vytěžení jediného bitcoinu ve Venezuele ve výši 532 dolarů. Vzhledem k tomu, že obtížnost získání bitcoinu se více než zdvojnásobila, budou nyní tyto náklady pravděpodobně mnohem vyšší. Občané Venezuely a dalších rozvíjejících se trhů se přiklánějí ke kryptoměnám s cílem ochránit své úspory před hyperinflací.

Někteří věří, že kryptoměny jsou nestabilní a neudrží hodnotu, zatímco jiní lidé v rozvíjejících se zemích s přísným monetárním režimem vnímají kryptoměny jako způsob, jak ochránit hodnotu a majetek. Ať už je to vyvoláno potřebou bojovat proti cenzuře a ukládat svůj majetek do něčeho, co není možné zkonfiskovat jako hmotné statky, nebo zda jde o potřebu najít relativně stabilní prostředek směny pro každodenní transakce, používání kryptoměn v rozvíjejících se zemích je často výrazně odlišné od těch rozvinutých se stabilními finančními trhy.

Pozitivní výhled

Předpokládáme, že rozvíjející se trhy budou hrát stále výraznější roli v růstu a rozšíření kryptoměn. Čína bude i přes nedávnou geografickou diverzifikaci domácích firem a nárůst konkurence od zahraničních vyzyvatelů nadále dominovat globální těžbě. Během příštího býčího růstu predikujeme exponenciální růst trhu těžby kryptoměn. Kapitál získaný v nadcházejících IPO investorům nabídne značnou expozici na trhu s kryptoměnami a výrobcům poskytne značné zdroje na vývoj nového hardwaru. Navíc se zdá, že právě rozvíjející se ekonomiky, které jsou pod největším tlakem, fungují jako laboratorní myši. Vzhledem k rostoucí nejistotě a geopolitickým rizikům by kryptoměny mohly opět růst, pokud dojde k tlaku na globální monetární systém.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky