Potravinové banky přijmou nevyužité zásoby z jídelen a restaurací

Potravinové banky v regionech začnou v pondělí přijímat nevyužité zásoby od všech stravovacích zařízení, zejména školních jídelen, menz a restaurací. Již dnes je možné přijmout jídlo v Praze. ČTK to dnes sdělila ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. Přijmout lze ovoce, zeleninu, chlazené, mražené nebo trvanlivé potraviny, které zatím nebyly rozbaleny.

Restaurace, ilustrační fotografie
reklama

Přebytek potravin v jídelnách lze očekávat poté, co vláda kvůli koronaviru od středy uzavřela základní, střední i vysoké školy. Od dnešního večera je omezen i provoz restaurací.

"Minimální množství k odvozu je 20 kilogramů. Darování je nutné předem telefonicky dohodnout, s ohledem na momentální lidské kapacity," uvedla Láchová. Kontakty na jednotlivé banky jsou k dispozici na webu.

Již v týdnu Láchová informovala, že potravinové banky jsou v souvislosti s karanténou kvůli koronaviru připraveny v případě potřeby uvolnit zásoby, a to na základě výzvy ze strany státu, města nebo obce.

Potravinové banky v ČR loni shromáždily 4700 tun potravin a drogerie, meziročně o téměř 600 tun více. Pomoc v podobě zboží, které banky získávají od obchodních řetězců, z potravinových sbírek, evropského programu potravinové a materiální pomoci a od pěstitelů a producentů, putovala ke 100.000 lidí.

První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně, v Evropě vznikla v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank. V Česku je 15 takových bank a logistické centrum v Modleticích u Prahy. V posledních letech je hlavním podporovatel potravinových bank ministerstvo zemědělství, které jim poskytuje dotace na provoz a investice.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky