Unikátní návrh v západních zemích: Každý měsíc tři dny placeného volna kvůli menstruaci

Itálie bude jako první západní země projednávat zákon, který by umožnil ženám vzít si každý měsíc tři dny placeného volna kvůli menstruačním bolestem. Zákon, který je běžný například v největších asijských zemích, se podle serveru Washington Post setkává s kladnou odezvou.

Ilustrační fotografie
reklama

V Číně, Japonsku nebo Jižní Koreji je zákon, umožňující vzít si kvůli menstruaci placené volno, běžnou součástí tamního práva. V západních zemích jde ale o unikátní návrh, který bude poprvé projednávat Itálie.

Mezi obyvateli a zejména obyvatelkami Itálie se dočkal vřelého přijetí. Chváli sklízí jak ze strany médií, tak i z řad organizací bojujících za ženská práva.

Některé ženy mají totiž menstruaci každý měsíc natolik silnou, že je doslova vyřadí z pracovního provozu, podobně jako migréna. Bez podpůrných léků proti bolesti pak nejsou mnohdy schopny naplno vykonávat své povolání, čemuž by se mělo tímto zákonem předejít.

Zákon si ale naše li své odpůrce. Ti tvrdí, že se takové množství placené dovolené negativně projeví na zaměstnanosti žen. Ta už je v Itálii i tak dost nízká a zhruba 40 procent Italek má problém sehnat práci.

Svou měrou za to mohou právě tamní zákony, které jsou vůči ženám velmi benevolentní. Zaměstnankyně mají nařízenou povinnou pětiměsíční dovolenou, při níž pobírají 80 procent platu. Následně mají nárok na dalšího půl roku mateřské dovolené.

Ženy se proto bojí nejen o místo, ale i případného těhotenství. Velká řada žen je totiž vyhozena poté, co se zaměstnavatel dozví, že otěhotněly, což je sice nelegální, přesto v této zemi poměrně běžné. Nový zákon by jim tak zřejmě na oblibě u svých nadřízených nepřidal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky