Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá ministryně se postavila Arabům. Odmítla muslimské zvyklosti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Německá ministryně obrany a politička Křesťanskodemokratické unie Angely Merkelová Ursula von der Leyenová se odmítla podřídit muslimským zvyklostem. Při návštěvě Saudské Arábie si proto neoblékla tradiční zahalující oděv. Píše o tom server Independent.

Leyenová si při diplomatické návštěvě v Rijádu odmítla obléct abáju, černé dlouhé šaty, které zahalující celé tělo kromě hlavy. První žena v německé historii, která vede rezort obrany, se setkala s korunním princem Muhammadem bin Salman al Saudem.

„Samozřejmě, že respektuji zvyky a zvyky této země," uvedla Leyenová pro německý bulvární list Bild. „Snažím se jednat v souladu s těmito pravidly. Ale existují pro mě limity, jak jsem ochotna se přizpůsobit zemi. Nedám si na hlavu na šátek a nosím kalhoty," vysvětlovala politička.

Von der Leyen bei den Saudis: "Ich setze mir kein Kopftuch auf und trage Hosen" https://t.co/9KkwxZfmb9 pic.twitter.com/nxkcvHBAgN

— WELT (@welt) 13. prosince 2016

 

„Žádná žena v mé delegaci nemusí nosit abáju. Být schopný vybrat si své vlastní oblečení je právo pro muže i ženy. Štve mě, když ženy cestují s ženami a jsou přinuceny mít na sobě abáju," dodala Leyenová, která na sobě při jednání podle fotografií měla tmavě modrý oblek a světlé blond vlasy měla sčesané dozadu.

Německé velvyslanectví v Rijádu údajně dodalo abáje pro 58letou političku a její doprovod už minulý týden ve středu. Její rozhodnutí si tento tradiční oděv neobléct přichází bezprostředně poté, co Angela Merkelová řekla, že by chtěla v Německu zakázat burky.

Přestože se na Twitteru objevila slova o tom, že ministryně urazila Saudskou Arábii, její rozhodnutí vyvolalo jen velmi málo kontroverzi. Političky jsou totiž často omluveny z povinnosti zakrývat si vlasy. První dáma USA Michelle Obamová, Angela Merkelová, Hillary Clintonová, Condoleezza Riceová i bývalá první dáma Laura Bushová udělaly v minulosti totéž.

Témata:  Německo Muslimové uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy