Exodus občanů EU z Velké Británie? Odejít budou muset statisíce lidí

Velkou skupinou, které se rozhodnutí Velké Británie odejít z Evropské unie zřejmě dotkne, jsou občané zemí EU, kteří zde žijí. Britský deník The Telegraph varuje, že by mohlo kvůli brexitu být ze země nuceno odejít až 6OO tisíc lidí.

Tower Bridge, Velká Británie
reklama

Deník odkazuje na novou analýzu předního britského nezávislého think tanku The Social Market Foundation (SMF), podle které by téměř 600 tisíc občanů EU, kteří v současnosti žijí ve Velké Británii, mohli při odchodu Británie z EU čelit vyhoštění.

Podle analýzy by k tomu mohlo dojít v případě, že Británie odchod z EU zahájí příští rok a tento odchod tak završí v roce 2019. Deník připomíná, že v současnosti v zemi žije 3,6 milionů občanů EU, většina z nich by ale ve chvíli vystoupení země z EU v zemi byla více než pět let a měla by tak právo zde zůstat.

Think tank se tak domnívá, že vzhledem k „pravděpodobnému protahování" brexitu zřejmě všichni občané EU, kteří do Velké Británie přišli před rokem 2014, budou mít ve chvíli, kdy Británie EU skutečně opustí, právo zde i nadále žít. 590 tisícům lidí ale zřejmě hrozí, že budou musel z Británie odejít.

Think tank dodává, že by nyní vláda měla provést svou vlastní analýzu a na jejím základě navrhnout plán, jak k diskuzím o brexitu přistupovat. Varuje, že dokud se tak nestane, občané EU, kteří v Británii žijí, budou čelit pokračující nejistotě.

Témata: EU | Velká Británie

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky