Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střídavá péče může být v některých případech peklo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Pro dítě by střídavá péče po rozchodu rodičů měla být tím nejlepším možným řešení, nepřijde totiž ani o jednoho z nich. Jenže v některých případech se může stát z neustálého dojíždění a stěhování hotové peklo.

O střídavé péči rozhodl soud ještě před tím, než dívka začala chodit do školy, teď už se chystá do třetí třídy. Každé dva týdnu musí jezdit z Olomouce do České Lípy a navštěvovat dvě různé školy. Dívenka navíc trpí celiakií a stres z neustálého dojíždění a změny prostředí má na ni negativní vliv.

Ke střídavé péči by mělo být přistupováno vždy jen v nejlepším zájmu dítěte, to se v tomhle případě nedělo. Ústavní soud se tak v úterý přiklonil ke svěření do péče jen jednoho z rodičů.

Krajský soud v minulosti stížnost matky smetl ze stolu a vůbec nebral v potaz zdravotní stav dívky. Nezohlednil ani posudek psycholožky, podle které se pravidelné stěhování velmi negativně podepisovalo na psychice dítěte.

Témata:  děti rodina

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy