Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Belgický kněz pomohl migrantovi, ten se mu "odvděčil" pobodáním

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Žadatel o azyl zaútočil v Belgii na 65letého kněze, který mu předtím poskytl pomoc. Vyšetřovatelé zatím trestný čin nespojují s teroristickou organizací Islámský stát.

Útok se odehrál v neděli odpoledne ve městě Lanaken v belgické provincii Limburg. Muž zaklepal u kněze Joseho Vanderleeho doma a představil se jako žadatel o azyl v Holandsku.

Faráře požádal o pomoc a možnost se osprchovat, což mu kněží dovolil a pustil ho do svého domu. Potom však migrant žádal peníze, které mu kněz odmítl dát.

Uprchlík proto vytáhl nůž, duchovního pobodal a utekl. Zraněnému knězi se povedlo přivolat pomoc, sanitka ho převezla do nemocnice v Genku. Musel se podrobit operaci, není ale v ohrožení života.

Podle posledních informací, které přinesla belgická média, nebydlel útočník v místním azylovém centru. Vyšetřovatelé, kteří se případem zabývají, pobodání nespojují s Islámským státem, hledají ale svědky.

Minulý týden zaútočili na kostel ve francouzském Saint-Étienne-du-Rouvray dva islamisté. Zavraždili 84letého kněze Jacqua Hamela a zranili dvě jeptišky. Policie útočníky zastřelila, šlo o příznivce ISIS.

Témata:  uprchlíci zbraně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy