Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečné sardinky obsahují jed, varuje inspekce

Sardinky, ilustrační fotografie
Sardinky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Na pultech v Česku jsou desítky tisíc závadných konzerv sardinek z Thajska. Přišla na to Státní veterinární správa, která v nich objevila nebezpečné kadmium. Nařídila celou zásilku ze skladů stáhnout, přesto se k zákazníkům dostalo několik stovek nebezpečných sardinek.

Nebezpečné sardinky se v Česku prodávají pod značkou ESSA. Laboratorní testy Státní veterinární správy (SVS) zjistily v sardinkách zvýšené množství kadmia - a to dvojnásobně více, než připouštějí normy. Otrava kadmiem se projevuje bolestí hlavy, nevolností a zvracením.

Problém mohl být mnohem rozsáhlejší, protože plechovek s kontaminovanými sardinkami bylo závratných 43 000 kusů. Laboratoř kadmium objevila před čtyřmi dny a okamžitě se rozjel zaběhaný režim. Inspektoři dokázali zajistit 28 000 plechovek sardinek ve skladu u Litomyšle a dalších 14 400 kusů ve skladu v Českých Budějovicích.

Přesto do obchodů a k zákazníkům uniklo 413 plechovek sardinek ESSA. Státní veterinární správa sice upozorňuje, že sardinky nejsou přímo životu nebezpečné, ale mohou vyvolat otravu a nevolnost. Tak jako tak nesmí tento výrobek legálně na trh.

Spotřebitelé by neměli zakoupené sardinky jíst, ale mohou ho vrátit v místě, kde ho koupili. Česko o nebezpečných sardinkách mimo jiné informovalo další členské státy EU. Sardinky budou buď z Česka vráceny zpět do Thajska nebo neškodně zlikvidovány. Dovozci hrozí pokuty do jednoho milionu korun.

Témata:  potraviny Státní veterinární správa

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy