Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dětem vymývají mozek uprchlíky, varuje poslankyně

Škola, ilustrační fotografie
Škola, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Projekt společnosti Meta chtěl ve školách formou komiksu donutit děti k zamyšlení nad důvody, které vedou migranty k útěku z rodné země Do Evropy. Podle politiků se ale jedná o jednostrannou propagandu.

"Nehrajme si na to, že bude škola vychovávat děti, děti vychovávají rodiče," uvedl v pořadu Pro a proti poslankyně ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová s tím, že je nepřijatelné, aby se z uprchlické krize dělalo celospolečenské téma v základních školách u malých dětí. 

Poslankyni se nelíbí také projekt Mluvme o migraci organizace Člověk v tísni. "Když jsem si přečetla, jaké hosty tam chtějí zástupci projektu zvát, tak z toho vidíte, že to jsou pouze jednostranné názory, a nepozvou nikoho, kdo třeba konvertoval k islámu a následně od něj odešel... například žena, která je méně než koza, zato pozvou několik muslimů, kteří mají zkušenost s prací s migranty," uvedla.

"Já bych si přála, kdyby se společnost rozhodla ty nemalé prostředky dát spíše než organizacím samotným pedagogickým pracovníkům... Pojďme ty lidi zaplatit, ať máme kvalitní pedagogy, kteří nebudou mít problém s různými tématy, pak by takové projekty nebyly vůbec potřeba," dodala pro Český rozhlas.

Ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota ze společnosti Člověk v tísni ale tvrdí, že migrace do škol patří. "Pedagogové říkají, že se jich běžně děti ptají na uprchlíky. A nedovedu si představit, že by pedagog v té chvíli odpovídal, že o tématu mají zakázáno na škole mluvit," uvedl.

"My se snažíme téma migrace nahlížet z mnoha úhlů. Nabízíme několik dokumentárních filmů, některé z nich jsou velmi kritické k tomu, jak nedostatečně probíhá integrace přistěhovalců nebo probíhající nábory mladých muslimů pro Islámský stát a tak dále," dodal.

Témata:  uprchlíci školství

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy