Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU hrozí rozpad kvůli uprchlíkům, říká premiér

Evropská unie, ilustrační fotografie
Evropská unie, ilustrační fotografie
Foto: European Union

Evropské unii hrozí kvůli uprchlické krizi rozpad. S tímto prohlášením vystoupil na ekonomickém fóru ve Švýcarském Davosu švédský premiér Stefan Löfven..

Nervozita kvůli přílivu uprchlíků roste - Švédsko, kam směřuje spolu s Německem nejvíce migrantů, naléhá, aby se řešení našlo nejpozději do jara. Země nejvíce zasažené příchodem uprchlíků nápor nezvládají. Letos proto plánují přijmout méně azylantů než loni - migrační vlna má přitom na jaře opět zesílit.

Podle Švédů hrozí unii rozpad, a to prý zejména kvůli nesolidárnímu přístupu některých členských států - včetně zemí Visegrádské čtyřky. Německý prezident Joachim Gauck i přes útoky v Kolíně nad Rýnem ale neopomněl v této souvislosti zmínit i pozitiva - která migrace přináší.

"Migrace vždycky byla motorem společenského progresu a ekonomického růstu. Přistěhovalci, kteří přijeli za prací, sebou přinesli větší prosperitu a to sobě, tak i přijímajícím zemím, ale v konečném důsledku i státům, odkud pocházejí," uvedl Gauck.

Americký prezident Barrack Obama dnes telefonicky německé kancléřce Angele Merkelové slíbil pomoc s řešením uprchlické krize. Oba politici se shodli na tom, že je potřeba chránit miliony lidí, kteří prchají před válkou na Blízkém východě...

Jenže v občanské válce v Sýrii Írán a Rusko podporují syrského prezidenta Bašára Assada, který podle západu stojí na prvopočátku celého problému. A boje v Sýrii neustávají - předměstí Damašku podle svědků bombardovaly vládní letouny a helikoptéry.

Po zimě podle expertů navíc proud migrantů opět zesílí. V Německu a v dalších severských zemích vyvolal bouřlivou diskuzi i fakt, že Rakousko letos přijme méně než 38 tisíc migrantů. Slovinsko nebo Makedonie už na rakouské omezení reagovaly tím, že nově pouští do Evropy jen běžence ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Ostatní vrací zpět do Řecka.

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy