Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel plánuje přerozdělit 200 000 uprchlíků, kolik dostane Česko?

Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem
Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Evropská komise plánuje přijmout a mezi členské státy rozdělit dalších 200 000 uprchlíků! Přijetí dalších migrantů z uprchlických táborů v Turecku, Jordánsku a Libanonu má přesvědčit Turecko, aby Evropě více pomáhalo zvládat uprchlickou krizi.

Podle informací listu The Financial Times plánuje Evropská komise předložit svůj návrh v březnu příštího roku. Právě na jeho schválení zřejmě závisí dohoda s Tureckem. Na jeho území už ze Sýrie utekly více než dva miliony Syřanů. Jejich situace v uprchlických táborech je tristní.

Lídři Evropské unie nabídli Turecku pomoc. Turci, kromě zjednodušení vízového procesu a obnovení přístupových rozhovorů, které se v posledních letech prakticky zastavily, požadují v přepočtu až 81 miliard korun. Krom toho chtějí, aby část uprchlíků z táborů byla přesídlena do Evropy.

Návrh na přesídlení běženců do Evropy podporuje i Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Pokud by platil stejný rozdělovací mechanismus, jako v případě 66 tisíc uprchlíků, na jejichž přerozdělení se ministři vnitra států EU dohodli v září, muselo by Česko přijmout 4 821 běženců!

Kvóty schválené v září přitom už Česku ukládají povinnost přijmout 1 591 azylantů  z uprchlických táborů v Řecku a v Itálii. Česká vláda se rozhodla se proti kvótám nesoudit.

Ministři vnitra jednali 8. října také o tzv. trvalých kvótách, podle kterých by zřejmě bylo rozděleno i 200 000 uprchlíků, jejichž přijetí chce Evropská komise příští rok prosadit. Rozhodnutí o nich ovšem bylo odloženo, dokud nebudou vyhodnocena dříve přijatá opatření.

Témata:  uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy