Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otrava jídlem může být smrtelná. Zkažené potraviny ročně zabijí statisíce lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Více než 400.000 lidí zemře ročně ve světě po požití zkažených potravin. U příležitosti mezinárodního dne bezpečnosti potravin o tom informovala Světová zdravotnická organizace (WHO).

Téměř každý desátý obyvatel planety jednou ročně po konzumaci jídla znečištěného bakteriemi, viry, parazity či chemickými látkami onemocní.

WHO se chce zasadit o zvýšení bezpečnosti potravin. Podle ní se totiž každý dolar investovaný do osvěty, jak jídlo správně vyrábět a skladovat, vrátí desetinásobně. Kvůli tomu, že lidé zemřou nebo onemocní po požití zkažených potravin, podle organizace země s nízkými a středními příjmy ročně přijdou až o 95 miliard dolarů (2,2 bilionu korun).

"Toto je jedinečná příležitost podpořit povědomí vlád, výrobců, dopravců a spotřebitelů o nebezpečí konzumace zkaženého jídla," řekl dnes ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Od farmy až po talíř - všichni musí pomoci, aby zůstalo jídlo čisté," dodal.

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy