Nový brexitový plán Mayové je odsouzen k nezdaru. Premiérka je zoufalá a pošetilá, píše tisk

Britský tisk dnes po úterním pokusu premiérky Theresy Mayové získat dalšími ústupky podporu opozičních labouristů pro brexitovou dohodu nešetří výrazy jako zoufalá, pošetilá a odsouzená k nezdaru. Připomíná také, že úterní vládní návrh je posledním pokusem předsedkyně vlády docílit schválení textu, který parlament již třikrát odmítl.

Theresa Mayová v Parlamentu Velké Británie
reklama

List Financial Times se věnuje hněvivé reakci části konzervativců na návrh premiérky, aby členové Dolní sněmovny měli možnost závazně hlasovat o druhém brexitovém referendu. Deník The Daily Telegraph v této souvislosti píše, že Mayová po "šokující" nabídce bude čelit tlaku své Konzervativní strany na okamžitý odchod.

Reportér bulvárního deníku The Sun tvrdí, že podle jeho informací se pokus o svržení předsedkyně vlády uskuteční už dnes.

The Guardian píše, že Mayové nový návrh vzápětí po jeho zveřejnění "sestřelili" poslanci z různých politických stran a že plán, prezentovaný jako "nová brexitová dohoda", se nakonec obrátí proti premiérce samé. Server Independent úterní proslov šéfky vlády označuje za "katastrofický".

Mayová v projevu představila deset návrhů, od kterých si slibovala podporu labouristů pro svou dohodu o podmínkách odchodu Británie z EU. Hluboce rozdělený parlament ji již třikrát odmítl a kvůli tomu byl dvakrát odložen brexit, plánovaný původně na 29. března. Návrhy jsou součástí stostránkového zákona o odchodu z EU, který brexitovou dohodu včleňuje do britského práva. Text zákona vláda zveřejní dnes.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky