Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Česko se žene další vichřice, varují meteorologové

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Do Česka se vrátí silný vítr. Foukat bude rychlostí až 110 kilometrů v hodině od dnešního večera na Frýdlantsku, ve Slezsku a na hřebenech Jeseníků a Beskyd, ve čtvrtek vítr zesílí i ve zbytku republiky. Výstrahu dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Silný vítr se Českem prohnal už v pondělí a úterý, kdy lámal stromy a způsobil problémy v dopravě i dodávkách elektřiny.

Příliv teplého vzduchu od jihu bude předcházet studené frontě, která Českem od západu projde během čtvrtka. "V nárazech bude vítr dosahovat rychlosti až 20 m/s (70 km/h), na hřebenech hor na severu kolem 30 m/s (110 km/h)," uvedli meteorologové.

Výstraha od dnešních 22:00 platí následujících 24 hodin pro Liberecko, Jesenicko a Šumpersko a celý Moravskoslezský kraj. Od čtvrtečního poledne může silný vítr zasáhnout i zbytek území státu. Lidé by měli podle meteorologů zajistit okna a dveře, upevnit květináče a zahradní nábytek, zabezpečit skleníky a stavební jeřáby. Opatrnost doporučili řidičům, návštěvníci hor by měli omezit túry a nevydávat se na hřebeny.

Témata:  Česko vítr počasí

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy