Kanada může v legalizaci marihuany otevřít dveře dalším zemím

Investice zaměřené na marihuanu zaznamenaly od října silný pokles. Některé ETF fondy spadly až o 50 procent. Tento volatilní sektor je proto atraktivní zejména pro dlouhodobé investory.

Ilustrační fotografie
reklama

Odvětví zpracování a spotřebování marihuany je stále velmi nové. Dosud je ale zastřené sociálním stigmatem. Je však pravděpodobné, že nyní stojíme na zlomovém bodě, kdy Kanada, jako první z nejrozvinutějších zemí (G7), legalizovala marihuanu pro medicínské a dokonce i rekreační využití u dospělých.

Legalizace marihuany jako téma pro americké volby 2020?

Tento krok může vyvolat řetězovou reakci i v ostatních rozvinutých zemích. Téma je totiž aktuální v politické debatě mnoha států. Kanada vede peloton. Téma se však může dostat i do předvolební kampaně v USA ve volbách v roce 2020. Existuje totiž množství průzkumů veřejného mínění, které říkají, že voliči chtějí toto téma prosadit do agendy, ať už jde o republikány nebo demokraty. Dnes povoluje rekreační užívání marihuany devět států USA. Až 34 států povoluje její použití k lékařským účelům. Sporná je nyní v USA legislativní regulace na federální úrovni.

Co to bude znamenat z pohledu investorů? Pokud se bude vývoj ubírat tímto směrem, investice do odvětví mohou v horizontu tří až pěti let přinést zhodnocení o 300 až 500 procent. Jde tedy o dlouhodobou investici. Trh je však velmi volatilní. Například nedávno jsme byli svědky pádu několika ETF fondů zaměřených na marihuanu. Některé od října poklesly až o 50 procent. Otázka je, jak se na obchodech podílejí investoři a spekulanti. Od ledna odvětví opět roste. Sektor jako takový si proto z dlouhodobého hlediska určitě zaslouží pozornost, informuje Kay Van-Petersen, globální makro stratég Saxo Bank.

Témata: Kanada | marihuana | USA | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky