Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ebola má v Kongu již 443 obětí. Nemoc se dál šíří

Ebola, ilustrační fotografie
Ebola, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Už 443 mrtvých si vyžádala epidemie eboly, která se od loňského srpna šíří na východě Konga. S odvoláním na aktuální statistiky konžských úřadů o tom dnes informovala agentura AFP. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes upozornila, že se nemoc dál šíří jižním směrem. Preventivně vyslala své pracovníky i do Rwandy.

"Od počátku epidemie jsme zaznamenali 715 případů (nákazy virem ebola), z toho 666 potvrzených a 49 pravděpodobných. Celkem máme 443 mrtvých," uvedlo konžské ministerstvo zdravotnictví. U dalších několika stovek lidí panuje podle něj podezření, že se ebolou nakazili.

Případy nákazy ebolou se objevily v provinciích Severní Kivu a Ituri, které leží na východě země u hranic s Jižním Súdánem, Ugandou a Rwandou. Nejvíce případů hlásí okolí měst Beni a Butembo, podle dnešního prohlášení WHO se ale onemocnění začalo šířit jižním směrem k městu Goma, metropoli Severního Kivu.

Šíření směrem ke Gomě představuje podle WHO problém i proto, že tato oblast je velmi nebezpečná. Obyvatele východního Konga dlouhodobě sužují ozbrojené útoky místních i zahraničních milic.

WHO rovněž vyslala své pracovníky do Rwandy, u jejíž hranice s Kongem město Goma leží. Místní zdravotníky mají připravit na rychlou reakci na případné rozšíření eboly.

Ebola se šíří přímým kontaktem s krví či tělesnými výměšky nakažených. V pozdějších stádiích choroby jsou oběti velmi infekční. Lidé se mohou nakazit i při kontaktu s mrtvými, z tohoto důvodu je potřeba těla správným způsobem pohřbít. Virus způsobuje horečky a vnitřní a vnější krvácení, nemoci podlehne asi polovina nakažených.

Největší epidemie eboly postihla v letech 2013 až 2016 západní Afriku. Vyžádala si tehdy přes 11.000 obětí. Virem se nakazilo hlavně v Libérii, Sieře Leone a Guineji přes 28.000 lidí.

Témata:  ebola Kongo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy