Ebola v Kongu se nebezpečně šíří. Denně se nakazí 23 lidí

V Kongu se v uplynulých čtyřech dnech nakazilo ebolou 93 lidí, v průměru tedy 23 denně. S odkazem na sdělení humanitární organizace Mezinárodní záchranný výbor (IRC) to dnes uvedl zpravodajský server BBC. Podle agentury Reuters onemocnělo jen za minulý týden 126 lidí, nejvíce od vyhlášení epidemie v srpnu loňského roku. Ebola patří mezi nejobávanější nemoci na světě.

Ebola, ilustrační fotografie
reklama

V nejvíce zasažených regionech Butembo a Katwa na východě Konga kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v podstatě nefungují lékařská zařízení. Jen v pondělí se podle IRC nakazilo 27 lidí, více než dvakrát tolik, než byl dosavadní rekord za jeden den od propuknutí nejnovější vlny nákaz.

Několik nemocnic se stalo v uplynulých měsících terčem útoků ozbrojených skupin, místní obyvatelé se totiž často domnívají, že nemoc do oblasti zavlekli zahraniční lékaři. Při jednom z útoků byl 19. dubna zabit kamerunský lékař, kterého do oblasti vyslala Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle BBC panuje v zasažených regionech prakticky bezvládí.

Od loňského srpna se ebolou v Kongu nakazilo asi 1400 lidí, kolem 900 jich zemřelo. Nemoc se v Kongu šíří od roku 1976 už podesáté, tentokrát je počet nakažených ze všech případů nejvyšší, uvedla agentura AFP. Na území Afriky jde o druhou nejhorší epidemii, v letech 2013 až 2016 zemřelo kvůli ebole více než 11.000 lidí převážně v Libérii, Sieře Leone a Guineji.

Ebola je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Virus poškozuje cévy obětí, a způsobuje tak vnitřní i vnější krvácení.

Témata: Kongo | ebola | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky