Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řetězce nedodržují slibované slevy. ČOI uložila pokuty za 10 milionů!

Slevy, výprodeje. Ilustrační fotografie
Slevy, výprodeje. Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Za účtování vyšších cen než deklarovaných během výprodejů uložila Česká obchodní inspekce obchodníkům ve 2. čtvrtletí 575 pokut v celkové výši 9,6 milionu korun. Nejvyšší pokutu 1,7 milionu korun dostal řetězec Albert. ČOI provedla 1308 kontrol slevových akcí a porušení právních předpisů zjistila v 52 procentech. Inspekce to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Nejvyšší pokuty byly uloženy řetězci Albert, a to v celkové výši 2,5 milionu korun. Dalších devět pokut za celkem 2,1 milionu dostaly diskonty Penny Market a čtyři sankce v celkové výši 970.000 Kč společnost Tesco.

"Jednotlivé inspektoráty ČOI často využívají při kontrolní činnosti podněty od spotřebitelů, kteří se setkávají v rámci slevových akcí s nesprávným účtováním cen výrobků. Zpravidla jsou účtovány ceny vyšší, než jsou ceny deklarované. Mnohdy také není spotřebitel seznámen s výší ceny po slevě vůbec," uvedl ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

V 304 případech prodejci nedodrželi poctivost prodeje výrobků a služeb, šlo například o nesprávné účtování cen. V 217 případech pak prodávající neinformoval v souladu s cenovými předpisy spotřebitele o ceně prodávaných výrobků. V dalších 76 případech obchodník nevydal účtenku.

Témata:  ČOI obchody slevy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy