Myslíte si, že je pivo v Česku drahé? Vyvedeme vás z omylu

Průměrný Čech vypije za rok více než sto litrů piva. Spotřeba zlatavého moku u nás je sice stabilní, lidé ale stále více dávají přednost lahvovému pivu doma před točeným pivem v hospodě. A to i přesto, že cena piva je v Česku v porovnání se světem velmi nízká.

Pivo, ilustrační fotografie
reklama

Analytici Deutsche Bank shromáždili údaje o cenách různých služeb pro svou nedávnou zprávu pro klienty. Mezi nimi jsou zahrnuty i ceny piva (500 ml nebo 1 pinta) za rok 2017 v místech, kde žijí a pracují větší skupiny Němců.

Z těchto dat vyplývá, že pivo je nejlevnější v Praze (v přepočtu asi 1.30 dolaru), Johannesburg (1,70 dolaru), a Lisabonu (2 dolary). Na druhou stranu nejvíce za pivo zaplatí lidé v norském Oslu Norsko (9.90 dolaru), Singapuru (9,00 dolarů) a Hongkongu (7,70 dolarů).

Co se týče amerických měst, nejdražší je New York City, kde pivo v průměru stojí 7,40 dolarů. Na paty mu ale šlape Boston s 7,20 dolary, píš server Bussines Insider.

Podíl piva, které Češi pijí v hospodách či restauracích, klesl na rekordně nízkou úroveň 38 procent. Ukazují to údaje z loňského průzkumu Českého svazu pivovarů a sladoven, který každoročně připravuje společně s Centrem pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR.

Zatímco v roce 2014 a 2015 připadalo na spotřebu mimo hospody či restaurace necelých 60 procent, v roce 2016 už se podíl piva vypitého doma zvýšil na 62 procent.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky