Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fiala: Dostalo se nám ujištění, že ceny potravin budou klesat

Petr Fiala (ODS)
Petr Fiala (ODS)
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Nejen připravované snížení daně z přidané hodnoty se propíše do poklesu cen potravin. Předsedu vlády Petra Fialu a ministra zemědělství Marka Výborného o tom ujistili zástupci maloobchodních řetězců působících v České republice a představitelé Svazu obchodu a cestovního ruchu na jednání ve čtvrtek 7. září na Ministerstvu zemědělství. Schůzka navázala na setkání premiéra a ministra zemědělství se zástupci potravinářů, které proběhlo 24. srpna 2023 na agrosalonu Země živitelka.

Předseda vlády Petr Fiala a ministr zemědělství Marek Výborný, byli zároveň ujištěni, že ceny potravin budou nadále klesat ještě před snížením 15procentní DPH na 12 procent, které obsahuje konsolidační balíček. „Dostalo se nám ujištění, že ceny potravin budou nadále klesat a že se pozitivně projeví konkrétní opatření, které vláda udělala, a které máme v ozdravném balíčku, a to je přesun potravin do sníženého DPH. Zároveň nás obchodníci ujistili, že budou ještě více dbát na kvalitu potravin, které nabízejí zákazníkům,“ řekl po jednání premiér.

Jednání se vedlo také o podpoře českých potravin a o tom, jak řetězce mohou ještě více podporovat české producenty potravin a nabízet tak ještě více kvalitních českých výrobků. „Dobrou zprávou je, že meziměsíčně ceny potravin klesají. Nižší ceny byly v červenci například u ovoce, zeleniny, trvanlivého mléka, sýrů, tvarohu nebo vajec,“ vyjmenoval předseda vlády. „Kvalita potravin, které se u nás prodávají, musí být srovnatelná s okolními zeměmi. Dobrou zprávou je, že ceny některých potravin už klesají. To však neznamená, že budeme snižovat náš tlak na to, aby se u nás prodávaly kvalitní potraviny za dostupné ceny,“ dodal premiér.

Jednání se zástupci osmi velkých obchodních řetězců navázalo na jednání, které proběhlo 24. srpna 2023 s představiteli potravinářských společností k tématu vysokých cen potravin v kontrastu s rekordními zisky některých potravinářských firem. „Vláda ani ministr zemědělství a nikdo další nejsou ti, kteří určují ceny potravin. Je to tak dobře, ale chceme využít všechny možnosti, které máme, včetně rozhovorů s potravináři, obchodníky a budeme nadále mluvit se zemědělci a dodavateli, abychom dosáhli toho, že ceny potravin a jejich kvalita budou v Česku dobré,“ uzavřel premiér Petr Fiala.

Témata:  Petr Fiala (ODS) ceny potravin vláda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.