Kam jdou sociální dávky? Zneužito je prý až 60 procent, ale...

Míra neoprávněného pobírání či zneužívání sociálních dávek se v České republice pohybuje, podle informací Generálního ředitelství Úřadu práce ČR, mezi 5 a 10 procenty. Přestože situace se může v jednotlivých regionech lišit, převážná většina dávek potřebným podle Ministerstva práce a sociálních věcí najde správného adresáta.

Úřad práce, ilustrační fotografie
reklama

Na problém zneužívání dávek upozornila v pořadu Otázky Václava Moravce generální ředitelka úřadu práce Marie Bílková. "Odhad pět až deset procent je při dolní hranici. Podle zkušeností z praxe - když mají kolegové možnost udělat sociální šetření - jsou ta čísla podstatně vyšší. Zneužívání je daleko větší zvláště v oblastech, kde je ubytoven hodně a kde funguje velká anonymita," řekla Bílková.

Podle ní se tato skutečnost týká hlavně Ústeckého, Libereckého a Moravskoslezského kraje. "Měli jsme odhad ze vzorku z Karviné 60 procent," dodala šéfka centrálního úřadu práce. Ministerstvo práce a sociálních věcí sice možné zneužívání nepopírá, uvádí ale celou věc na pravou míru.

„Informace o zneužívání až 60 procent prostředků určených jako příspěvek na bydlení nebo dávka hmotné nouze v jednom z regionů, která zazněla ve vysílání České televize, podle všech dostupných informací neodpovídá realitě. Nechala jsem situaci v Karviné okamžitě prověřit a výsledná čísla se mnohem více blíží celostátnímu průměru," upozornila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Současná sociální šetření podle jejích slov neukazují, že by počty chybně nebo nesprávně vyplácených dávek pomoci v hmotné nouzi překračovaly výši, o které je informována vláda i Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Podle těchto údajů může být chybně vypláceno 5 - 10 procent dávek pomoci v hmotné nouzi.

Situace může sice být rozdílná v různých regionech ČR, ale i sociální šetření například na severní Moravě potvrzují tato čísla. Právě příklad Karvinska byl použit jako ilustrační pro region, kde údajně dochází ke zneužívání dávek přesahující 50 procent prostředků z celkového objemu vyplacených peněz.

Dokládají to konkrétní sociální šetření Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Ostravě a Kontaktního pracoviště Úřadu práce ČR v Karviné u osob pobírajících dávky pomoci v hmotné nouzi za měsíc červen 2014. Kontroly byly prováděny podle typu dávky a u příspěvku na živobytí bylo ze 106 kontrolovaných případů zjištěno 5 pochybností. U doplatku na bydlení z kontrolovaných 102 osob pobírajících tuto dávku zjištěny 4 pochybnosti a podezření na chybné vyplácení dávek. U dávky mimořádné okamžité pomoci z 16 kontrolovaných případů bylo zjištěno 1 pochybení.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky