Nejčastějším finančním předsevzetím Čechů je snižování dluhu

Z třetího mezinárodního průzkumu ING vyplynulo, že cíle 8 z 10 Evropanů, kteří si dali nějaké novoroční předsevzetí, se budou týkat financí. Mezi nejčastější patří snaha více šetřit, snižovat dluhy a lépe kontrolovat své výdaje. Češi mají stejné cíle, ale finanční předsevzetí si vytyčuje jen asi 60 % z nich, což je v Evropě nejméně.

660
reklama

„Dávat si novoroční předsevzetí je tradice a je naprosto přirozené, že se nemalá část z nich dotýká financí,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank. „Pokud máte s dodržováním těch svých problémy, zkuste je rozdělit na menší části a plnit je postupně nebo požádejte o pomoc svou rodinu a blízké a stanovte si za jejich dodržení nějakou odměnu,“ dodává Vaníček.

Z Evropanů, kteří si dávají novoroční předsevzetí, jich téměř 80 % klade důraz na finanční stránku. Cíle, které se týkají peněz, jsou nejčastější ve Francii, Španělsku nebo Turecku, kde chce o zlepšení své finanční situace usilovat devět z deseti obyvatel. Naopak pro předsevzetím holdující Čechy nejsou ta z finanční sféry tak důležitá – dává si je jen 62 % z nich.

Zatímco 38 % Evropanů si dává za cíl více spořit, nejčastější předsevzetí Čechů je snížit své dluhy (32 %).

Témata: půjčky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky