Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Půjčil si 50 tisíc, vrátit musel přes 100 tisíc. Pozor na neférové předvánoční půjčky!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pro řadu lidí jsou Vánoce ve znamení blahobytu a splněných přání. Ne všichni si však můžou dopřát nákup drahých dárků, a proto neváhají sáhnout po půjčce. Mezi jednotlivými úvěry na trhu však můžou být propastné rozdíly.

Odborníci z firmy Porovnej24.cz, která srovnává ceny půjček, upozorňují na neopatrnost klientů při výběru úvěru. Často se rozhodují podle irelevantních parametrů, jako je třeba lákavá webová stránka úvěrové firmy, nebo příslib té zaručeně nejvýhodnější půjčky.

Na co by si měl žadatel o půjčku dát pozor?

Výše poplatků

Řada lidí se při výběru úvěru orientuje jen podle výše úroku, aniž by si zjistili informace o dalších poplatcích za půjčku. Můžou tak získat půjčku s extrémně nízkým úrokem – například 1%. Natěšeni na levnou cenu půjčky podepíšou smlouvu, aniž by si všimli, že RPSN (neboli celkové poplatky za úvěr) se pohybují v řádu stovek či dokonce tisíců procent.

Jak velké rozdíly na úvěrovém trhu existují, si můžeme ilustrovat na případu klienta, který se rozhodl vzít si půjčku ve výši 50 000 Kč. Přehledná tabulka ukazuje, kolik by zaplatil při čtyřletém splácení u firmy s „normálními“ podmínkami a u firmy, která má předražené poplatky.

Měsíční splátka

Kolik ve výsledku přeplatí

Firma A

1231 Kč

9088 Kč

Firma B

3157 Kč

101 536 Kč

Sankce za opožděnou splátku

Některé firmy poskytují výhodné podmínky co se týče úroku a RPSN, ale mají tvrdé sankce za opožděné splácení. Některé úvěrové firmy si schválně vybírají méně bonitní klienty (tzn. s nízkým či nestabilním příjmem), u kterých existuje vyšší šance nesplácení. U takových lidí firma vydělává právě na sankcích za pozdní splátky.

Ilustrujme si to na příkladu klienta, který si před Vánoci vezme půjčku ve výši 6000 Kč. Ve smlouvě podepíše ustanovení, že za každý den zpoždění je účtována sankce ve výši 500 Kč. Pokud se při splácení zpozdí o čtrnáct dní, jen na sankcích zaplatí 7000 Kč, což je ještě vyšší částka, než si půjčil.

Peníze předem

Některé firmy využívají tíživé finanční situace lidí a půjčku poskytnou jen po uhrazení poplatku předem. Klient například urgentně potřebuje půjčit 20 000 Kč a firma mu přislíbí tuto částku poskytnout, ale vyžaduje poslat platbu předem ve výši například 1000 Kč. Zoufalý klient tuto částku pošle, avšak firma se odmlčí a klient se už nikdy nesetká ani s půjčkou, ani s vynaloženým poplatkem.

Seriózní firma nikdy žádné poplatky předem nevyžaduje. Samozřejmě nepůjčuje ani zadarmo, ale cenu půjčky si zaúčtuje rovnou do měsíčních splátek, tudíž klient postupně splácí nejen půjčenou částku, ale i poplatky za poskytnutí úvěru.

Jak na bezpečnou půjčku před Vánoci

Půjčka může být férová a výhodná, ale také může představovat cestu do pekel. Jak si půjčit, aby to neskončilo druhou zmíněnou možností?

Získejte informace. Člověk, který má objektivní přehled o úvěrových nabídkách na trhu, je imunní vůči neférovým nabídkám. Například porovnávač Porovnej24.cz přehledně zobrazuje výši úroků i RPSN u jednotlivých firem, tudíž klient vidí, kde mu za kolik půjčí. Vyhněte se firmám, které jsou už od pohledu neprofesionální. Neseriózní firmu lze poznat například podle pochybné marketingové komunikace (například ve formě letáčků na sloupech veřejného osvětlení), nebo podle neprofesionální webové stránky. Taková stránka poskytuje minimum informací, tudíž klient se nedozví výši úroku, výši RPSN a mnohdy ani identitu poskytovatele úvěru. Přečtěte si zkušenosti ostatních klientů. Občas nezaškodí zadat název úvěrové firmy do internetového vyhledávače a zjistit, jaký názor na ni mají lidé, kteří si od této firmy půjčili.

Témata:  půjčky finance

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy