Penzijní fondy se loni zhodnotily až o jeden a půl procenta

Penzijní fondy, ve kterých si na důchod spoří přes 4,5 milionu lidí, přinesly v loňském roce klientům zhodnocení až ve výši jednoho a půl procenta. Může za to především nízká inflace.

Ilustrační fotografie
reklama

"U většiny fondů lze očekávat zhodnocení ve výši 1 až 1,5 procenta," řekl Hospodářským novinám Dušan Šídlo ze společnosti Broker Trust, která výsledky jednotlivých fondů spočítala. Fondy sice čísla zveřejní až za několik měsíců, od odhadu se ale příliš lišit nebudou.

Šídlo odhaduje, že nejvíce klientům připíší Allianz a Česká pojišťovna (oba 1,4 procenta) a Axa (1,3 procenta). Nejhorší výsledek podle něj bude mít fond Consequ (0,6 procenta). I tak je to ale pozitivní zpráva, neboť například v roce 2012 se kvůli vyšší inflaci hodnota penzijních úspor snížila o 1,6 procenta. Výnosu ale také napomáhá státní příspěvek ve výši až 230 korun měsíčně.

HN upozorňují, že trend nízké inflace by měl přetrvávat i letos, dosahovat alespoň minimálního zhodnocení ale bude pro penzijní společnosti stále obtížnější, zejména díky všeobecnému poklesu výnosů státních dluhopisů, které stlačují nízké sazby centrální banky. 

Lidé, kteří požadují vyšší zhodnocení úspor, mohou přejít do účastnických fondů, které sice nenabízejí garanci kladného zhodnocení v každém roce a nárok na výplatu peněz v nich vzniká až s důchodovým věkem, většinou ale dosahují vyšších výnosů. Loni svým klientům přinesly od 1,6 do 13,2 procenta.

Účastnické fondy jsou vhodnější zejména pro mladší klienty, zájem o o ně ale až tak velký není. Jen loni stoupl počet účastníků o 137 tisíc, objem prostředků vzrostl o necelé čtyři miliardy korun, kdežto v případě transformovaných fondů to bylo o 32 miliard.

Mluvčí Penzijní společnosti České pojišťovny Petr Brousil se domnívá, že důvodem nízkého zájmu je nejistota okolo vývoje penzijní reformy a fakt, že lidé na výnosy tolik nedbají.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky